IslamBosna.ba– Član Hamasovog politbiroa, Muhammed Nazzal, je rekao da postoje izraelski zatvorenici koje su Palestinci zarobili u Pojasu Gazze i da je njegov pokret spreman da pregovara o njihovom oslobađanju.

U izjavi za štampu u srijedu, Nazzal je kazao da je njegov pokret spreman da razgovara po pitanju izraelskih zarobljenika, ali to mora biti odvojeno od nedavnih pregovora o sporazumu o prekidu vatre sa Izraelom.

Oružane snage Hamasa, Brigada Izzudin el-Kassam, je 20. jula objavila da su zarobili jednog izraelskog vojnika identifikovanog kao Šaul Aron tokom operacije u kojoj je ubijeno 14 izraelskih vojnika i ranjeno više od 50 drugih.

Kasnije je izraelska vojska navela da je za vrijeme oružanih sukoba u petak, 1. avgusta 2014., tokom borbi sa borcima el-Kassam brigade istočno od Refaha izgubljen kontakt sa oficirom Hadar Goldinom.

Zvanični Hamas je izjavio da je izraelsko rukovodstvo sakrilo prave brojke o ubijenim i ranjenim izraelskim vojnicima i oficirima u ratu.

„Naši izvori ukazuju da je broj ubijenih oficira i vojnika premašio 1.000, dok je broj ranjenih preko 2.000“, naglasio je Nazzal opisujući ove brojke kao strateški uspjeh palestinskog otpora u Gazzi. On je također kazao da je otpor raskrinkao teoriju nepobjedivosti izraelske vojske.

IslamBosna.ba