U saopćenju privatne obavještajne službe SITE koja prati ekstremiste na internetu, navedeno je da bivši vojnik Wade Michael Page bio član “skinheadsa” čije je sjedište u Texasu.

Page je sebe predstavljao kao člana “Hammerskins nationa” i na forumima je pozivao ljude da odlučnije brane svoja uvjeravanja.

“Ako se želite upoznati sa ljudima budite aktivni. Nemojte se skrivati iza svojih monitora i ne izmišljajte opravdanja”, napisao je on u jednoj od svojih poruka.

U martu, 2010. godine, Page je na jednom forumu o “skinheadsima” napisao 250 poruka kojima je pozivao ljude da se pridruže njegovoj organizaciji.

Kada je u novembru 2011. godine jedan član foruma napisao je da će napustiti SAD u slučaju da republikanac Herman Cain pobijedi na predsjedničkim izborima, na šta mu je Page odgovorio: “Pruži otpor. Bori se i nemoj bježati”.

Tetovirani Page sa obrijanom glavom, do prije godinu dana, bio je član tajnih underground muzičkih grupa “Definite hate” i “End apathy”.

Istražitelji su istakli da neće nikad znati šta se tačno desilo, ali da je prema “podacima sa interneta, ulogom u vojsci i svemu onom što je činio tokom života”, Page militant koji brani superiornost bijele rase i želi svoja uvjerenja prenijeti dalje poduzimajući akcije.

Prema saopćenju Pentagona, Page je služio vojsku u SAD-u između 1992-1998. godine, i dobio je više odličja.

U saopćenju je navedeno da je zadatak Page-a kao stručnjaka za psihološki rat bio skupljanje informacija od građana SAD-a i vođenje operacija uticanja na odgovarajući način na građane SAD-a u interesu države.

Page je ubijen tokom policijske intervencije nakon što je i sam u napadu na hinduistički hram u Wisconsinu petog augusta, usmrtio šest osoba.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *