IslamBosna.ba– Turska će 13. decembra biti domaćin vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) kako bi razgovarali o planiranom američkom priznavanju Kudsa kao glavnog grada Izraela.

OIC se sastoji od 57 muslimanskih država širom svijeta i odluka o održavanju vanrednog samita došla je nakon što je predsjednik Turske, Redžep Tajjip Erdoan razgovarao sa vođama iz Malezije, Tunisa, Irana, Katara, Saudijske Arabije, Pakistana i Indonezije, kazao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump formalno priznati Kuds kao glavni grad Izraela u srijedu te započeti pripreme za premještanje američke ambasade iz Tel Aviva.

Kalin je kazao na konferenciji za medije u Ankari da bi SAD trebala da odustane od ‘katastrofalne greške’ o statusu Kudsa.

On je ponovio ranije komentare Erdoana da je status Kudsa ‘crvena linija’ za Tursku.

„Trenutni status Kudsa treba sačuvati“, dodao je Kalin.

„Tačno je da je neophodno preduzeti korake kako bi se spriječila katastrofalna greška da se Kuds predstavi kao vlasništvo Izraela“.

Turski predsjednik Erdoan pozvao je sve lidere zemalja OIC-a  da na vanrednom samitu utvrde jedinstven stav i koordinaciju islamskog svijeta naspram američkog plana.

IslamBosna.ba