– Jedemo previše mesa, a industrijsko meso nije moralno ispravno. Pretpostavljam da je vegetarijanizam sunnet, a udhija (kurban) nije.
– Pojedine žene su zlostavljane u porodici. Zlostavljajmo sve muškarce dok pojedini od njih ne prestanu.
– Pojedine islamske stranke ne rade kako treba. Pretpostavljam da ‘islamistima’ nije mjesto u politici.
– Pojedini muškarci su mizoginisti. Hajde da sve postanemo feministice i odbacimo sva islamska pravila koja se čine mizoginistička na osnovu ‘njenog’ razumijevanja mizoginije.
– Pojedinim ljudima je teško vjerovati da njihovi nemuslimanski prijatelji mogu završiti u Džehennemu. Hajde da svi ne vjerujemo u islam kako bismo olakšali onima koji smatraju da je to teško.
– Pojedini nemuslimani progone pojedine muslimane u nekim dijelovima svijeta. Hajde da progonimo sve nemuslimane u svim dijelovima svijeta.
– Pojedine žene se ne oblače ispravno kada dolaze u mesdžid. Zabranimo svima njima dolazak u mesdžid i proglasimo to haramom.
– Žene ne dobijaju jednak udio u pojedinim dijelovima zakona o nasljeđivanju. Hajde da ukinemo čitav zakon, pretvaramo se da ne postoji i nazovimo to islamskim za uraditi.
– Pojedini učenjaci su uhvaćeni u skandalima sa svojim učenicima. Ispitajmo sve brakove između nastavnika i učenika.
-Pojedini smatraju da je islam težak. Smislimo našu novu vjeru koja je lakša i nazovimo je islamom.
 
Gornje teme su važne i trebamo na njih obratiti pažnju. Međutim, esktremna rješenja koja se nabrojana gore, a koja su stvarna mišljenja kojih se pojedinci zapravo pridržavaju, su rezultat osjećanja, disbalansa, neznanja i/ili nestabilnosti.

Autor: Abdulvehab es-Salim

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba