IslamBosna.ba– Egipatska Muslimanska braća osudila su nedavnu karakterizaciju grupe od Saudijske Arabije kao nasilnu ‘terorističku ‘ organizaciju.
U utorak, saudijski ministar vanjskih poslova, Adel el-Džubejr je pozvao Katar da prestane podržavati određene islamske organizacije, posebno skrećući pažnju na egipatsku Muslimansku braću i palestinski Hamas.
Govoreći za France24, el- Džubejr je kazao da nedavna odluka Saudijske Arabije o prekidanju odnosa sa Dohom nema za cilj da nanese štetu Kataru već da ga prisili da ‘bira’ između Saudijske Arabije i ovih grupa.
“Muslimanska braća osuđuju, s dubokim orgorčenjem, optužbe saudijskih zvaničnika protiv grupe “, stoji u saopćenju Muslimanske braće.
“Od svoga osnivanja, Muslimanska braća su zadržala pozitivne odnose sa stanovnicima i vladarima zemalja Zaljeva, pružajući im kulturne, naučne, političke, ekonomske i socijalne usluge”, stoji dalje u saopćenju.
Od svrgavanja Muhammeda Mursija, prvog slobodno izabranog predsjednika Egipta i vođe Muslimanske braće, grupa je zabranjena u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Braća su naglasila svoju predanost ‘mirnim’ sredstvima protesta misleći na proteste nakon državnog udara 2013. godine u Egiptu, kojeg je u to vrijeme otvoreno podržao Rijad i Abu Dabi.

IslamBosna.ba