Sudija iz savezne države Džordžija je naredio Lisi Valentine da odsluži 10 dana zatvora jer je odbila da skine mahramu u sudnici. Muslimanka, koja je prekršila pravilo kojim se zabranjuje nošenje bilo kakvog pokrivača glave, je oslobođena u srijedu nakon što je grupa za zaštitu prava zatražila federalnu istragu zbog ovog događaja.

"Sudija je naredio Lisi Valentine staroj 40 godina, da odsluži 10 dana zatvora zbog nepoštovanja suda" rekla je policija u Douglasvillu, gradu sa oko 20,000 stanovnika na zapadnoj strani Atlante.

"Valentine je prekršila sudsko pravilo kojim se zabranjuje nošenje bilo kakve vrste pokrivača glave u sudnici" rekla je policija nakon što su je uhapsili u utorak. Kelley Jackson, glasnogovornica vrhovnog tuzioca Džordžije, Thurberta Bakera, je rekla da državni zakon ne dozvoljava niti zabranjuje nošenje mahrama. "To treba da bude slobodna odluka sudije i šerifa i čuvarima sudske zgrade je dužnost da primijene takve odluke" rekla je ona.

Valentine, koja se skoro preselila iz Džordžije u New Haven, Conn., je rekla da ju je ovaj incident podsjetio na priče koje je čula iz ere prekršavanja građanskih prava Juga.
"Osjetila sam da su mi povrijeđena moja građanska i ljudska prava" rekla je u srijedu od svoje kuće. Rekla je da je neočekivano oslobođena nakon sto je Savjet za američko-islamske odnose, baziran u Washingtonu, tražio od federalnih nadležnih organa da istraže ovaj i slične incidente koji su se desili u Džordžiji.
Ova grupa je citirala izvještaj koji kaže da je isti sudija istjerao ženu i njenu 14-godišnju kćerku iz sudnice prošle sedmice zato što su nosile muslimanske mahrame. Zatvorski službenici su odbili da kažu zašto je oslobođena, a opštinski sudac Keith Rollins je rekao kako ne bi bilo "prikladno" da on komentira ovaj slučaj.

Prošle godine, sudac u Valdosti u južnoj Džordžiji je zabranio muslimanki da uđe u sudnicu jer je ona odbila da skine mahramu. Bilo je jos sličnih slučajeva u drugim saveznim državama, uključujući Mičigan, gdje je muslimanka iz Detroita podnijela tužbu protiv države u februaru 2007. godine, nakon što je sudija poništio njen slučaj gdje je ona odbila da skine mahramu i veo.

Muž Lise Valentine, Omar Hall, je rekao da je njegova supruga bila sa svojim nećakom na saslušanju zbog saobraćajnog prekršaja kada su je službenici zaustavili na kontrolnom mjestu i rekli da joj neće biti dozvoljeno da uđe u sudnicu sa hidžabom. Hall je dodao kako je Valentine rekla sudskom službeniku da je ona bila u sudnici i ranije sa mahramom i kako bi skidanje mahrame bilo kršenje pravila njene religije. Kada se okrenula da ode i progunđala, sudski sluzbenik joj je stavio lisice i izveo je pred sudiju.

Izvor: Associated Press
Za Islambosna.ba prevela: sestra Ami

Leave a Reply

*

captcha *