IslamBosna.ba-  Mudžtehid, visokoprofilni saudijski disident na Twitteru blizak kraljevskoj porodici, otkrio je da je princ Ahmed ibn Abdulaziz stigao u glavni grad Rijad nakon nekoliko mjeseci boravka van Kraljevine Saudijske Arabije.

Mudžtehid je naveo da je prijestolonasljednik Muhammed ibn Selman dočekao svog amidžu ‘ali bez kamera i protokola’.

Mudžtehid dodaje da je princ Ahmed, brat kralja Selmana, dobio američke i evropske garancije da ga Ibn Selman neće krivično progoniti.

“Ali, ko će garantovati da će se Ibn Selman održati obećanje?”, zapitao se Mudžtehid.

Osim garancija Zapada, princ Ahmed također je zaštićen svojim rangom.

Prošlog novembra, MbS je proveo veliku čistku oponenata u kraljevskoj porodici, međutim niko od sinova kralja Abdulaziza, osnivača moderne saudijske države, nije bio na njegovoj meti.

Prijestolonasljednik saudijskog prijestola je došao u centar javnosti nakon ubistva novinara Džemala Hašugdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je dovelo do nagađanja da bi mogao biti smijenjen.

Tokom proteklog razdoblja kružile su glasine o princu Ahmedu i mogućnosti da bude opozicija trenutnoj režimskoj politici Kraljevine.

“On i drugi u porodici su shvatili da je MbS postao toksičan”, kazao je saudijski izvor,blizak princu Ahmedu za Middle East Eyea (MEE).

“Princ želi odigrati ulogu da dođe do promjena, što znači da će ili on odigrati glavu ulogu u bilo kojem aranžmanu ili će pomoći da se izabere alternativa MbS-u”, dodao je on.

Povratak princa Ahmed samo će povećati pritisak na MbS-a, piše MEE. Prije afere s Hašugdžijem, princ Ahmed se u tri navrata otvoreno suprotstavio svome nećaku, navodi dalje MEE:

Prvi put, u ljeto 2017. godine, kada je kraljev brat bio jedan od trojice viših članova Vijeća za prisegu, tijela sastavljenog od viših članova kraljevske porodice koji biraju nasljednika, kada se usprotivio imenovanju MbS-a za nasljednika.

Princ Ahmed nije dao prisegu nećaku kada je postao nasljednik kralja Selmana.

Drugi put, kada je princ Ahmed i brat kralja Selmana, Abdurrahman ibn Abdulaziz, umro prošle godine. Samo dvije fotografije su bile istaknute kada je princ Ahmed primao saučešće, kralja Abdulaziza i sadašnjeg kralja Selmana. Nedostajao je portret prijestolonasljednika.

Treći put, prošlog mjeseca, kada su se princu Ahmedu približili demonstranti ispred njegove rezidencije u Londonu koji su porodicu Alu Saud nazivali zločinačkom.

On im je kazao da porodica kao cjelina ne snosi odgovornost za rat u Jemenu, već samo kralj i prijestolonasljednik.

“Oni su odgovorni za zločine u Jemenu. Recite Muhammedu ibn Selmanu da zaustavi rat”, kazao je princ Ahmed demonstrantima.

Povratak princa Ahmeda u Rijad nosi određene rizike.

Vjeruje se da ima podršku značajnih ličnosti u porodici koji sada vjeruju da je nakon afere s Hašugdžijem prijestolonasljednik trajno zaprljao svoj ugled na Zapadu i da je toksičan za ugled porodice u cjelini.

Princ Halid ibn Ferhan, saudijski princ koji se nalazi u egzilu u Njemačkoj, kazao je za MEE u maju, da prinčevi Ahmed i Mukrin ibn Abdulaziz mogu povratiti ugled porodice koja je uništena ‘nerazumnom, nepravilnom i glupom’ vladavinom kralja Selmana.

“U kraljevskoj porodici postoji jako mnogo ljutnje”, kazao je princ Halid. “Ove informacije sam prenio svojim amidžama Ahmedu i Mukrinu, koji su Abdulazizovi sinovi i visoko su obrazovani, dobro upoznati i sposobni da promijene stvari nabolje. Mogu reći da smo svih uz njih i da ih podržavamo”.

Međutim, među mišljenja ostalih saudijskih proganika u Londonu i Istanbulu se razlikuju. Pojedini smatraju princa Ahmeda suviše slabim da bi u Kraljevinu donio promjene.

Drugi kažu da ima lične motive zbog čega želi vidjeti leđa MbS-u, nakon što je zaobiđen za položaj prijestolonasljednika.

Ključno pitanje je da li će moći odigrati istu ulogu poput kralja Fejsala, koji je 1964. godine svrgnuo svoga brata Sauda u porodičnom državnom udaru, pita se MEE.

Međutim, ukoliko ne uspije, princ Ahmed bi se mogao pronaći u još jednoj historijskoj paraleli: pokušaj Ahmeda Šefika da zbaci egipatskog pučističkog generala Abdulfettaha es-Sisija tokom martovskih izbora.

Šefik, koji se smatrao najozbiljnijim protivnikom Sisija, je ohrabren da se vrati u Egipat nakon što je određeno vrijeme proveo u izgnanstvu u Dubaiju.

Međutim, na povratku je uhapšen i primoran da povuče predsjedničku kandidaturu.

IslamBosna.ba