IslamBosna.ba– Postavljajući fotografiju na kojoj se slikao sa dvije sijamske mačke, egipatska fudbalska zvijezda Muhammeda Salah se pridružio brojnim aktivistima, slavnim osobama i zagovarateljima prava životinja u osudi egipatskog plana da izvozi mačke i pse zemljama koje ih jedu.

“Nigdje nećete izvoziti pse i mačke. To se neće dogoditi i ne smije se dogoditi”, napisao  igrač Liverpoola na svome Twiiteru uz haštag #nekršenjupravaživotinja.

Egipatski zagovaratelji ljudskih prava pokrenuli su online kampanju usred izvještaja da će Egipat dozvoliti izvoz pasa i mačaka lutalica zemljama koje ih konzumiraju kao hranu, uključujući Južnu Koreju.

Koristeći haštag #nekršenjupravaživotinja’ i #protivizvozapasa, egipatski aktivisti i javne osobe su pozvali vladu da odustane od plana izvoza lutalica kojeg je prošlog mjeseca predložio član parlamenta.

Osude su potaknule zvaničnika egipatske vlade da preokrene ranije izjave da je njegovo ministarstvo nedavno dozvolilo izvoz 4.100 pasa i mačaka brojnim zemljama. U nedjelju, Hamed Abdeldajem, glasnogovornik egipatskog Ministarstva poljoprivrede, je odbacio izvještaje koji su citirali njegov TV intervju kao ‘glasine’.

Provladin televizijski voditelj, Amr Edib je također osudio izvješća o izvozu i pozvao je vladu da obustavi izvoz iz ‘milosti’ prema životinjama.

“Volio bih ovdje postaviti ekonomsko pitanje: Koliku zaradu Egiptu će donijeti ovi psi i mačke prilikom izvoza azijskim zemljama? Egipat je milostiva zemlja, vjerska zemlja. Ne treba nam ovo”, kazao je Edib.

U septembru i oktobru, izdate su dozvole za izvoz 2.400 mački i 1.700 pasa različitih pasmina, navedeno je u saopćenju Glavne veterinarske stanice Egipta.

Oni navode da je postupak izveden u skladu sa međunarodnim propisima koji regulišu izvoz životinja uključujući pregled da nisu bolesne.

Ovo je prvi put da Egipat izvozi pse i mačke, naveo je Abdeldajem.

Psi i mačke su uglavnom ‘sklonjeni s ulice’, ali su vakcinisani i dobili su certifikat iz Instituta za životinje da nisu bolesni, prije izvoza, naveo je prošle srijede Abdeldajem u intervjuu.

On nije otkrio u koje zemlje će se izvoziti, ali je rekao da nema posebnih uslova kod odlučivanja o njihovom odredištu.

Zvaničnici nisu dali specifične razloge zašto se sada životinje izvoze. Egipat se dugo žali na broj lutalica u zemlji. Prošlog mjeseca, istraživanje je navelo da u zemlji ima čak 22 miliona lutalica.

Iako vlasti nisu otkrile odredišta pasa i mačaka, mnogi Egipćani pretpostavljaju da će biti poslane u zemlje gdje postoje slaba prava životinja.

Prijedlog

Izvozne dozvole odlaze mjesec dana nakon što je zamjenica predsjedavajućeg parlamentarnog odbora za ljudska prava, Margaret Azer, pozvala da se psi lutalice pošalju u zemlje gdje je poznato da ih ljudi jedu, poput Južne Koreje.

Dana 9. oktobra, Azer je predložila rješavanje problema tako ‘što će se prikupiti na jedno mjesto u pustinji, i gdje će im se pružiti zdrava prehrana jednu sedmicu, a da se zatim izvezu’.

Azer tvrdi da su ‘brojni Južnokorejci kritikovali Egipat zbog toga što ne izvozi pse lutalice, umjesto što im dopušta da nanose štetu ljudima na ulicama’.

Ona je kazala kako vjeruje da bi izvoz mogao potaknuti egipatsku ekonomiju i iskorijenio životinje s ulica, za koje kaže da su postale ‘teret stanovništvu Egipta’.

U Južnoj Koreji godišnje se pojede oko jedan milion pasa. Iako se njihovo meso smatra delikatesom, stavovi prema psima se mijenjaju, naročito među mladim ljudima.

Međutim, prema Humane Society International, “Južna Koreja je jedina zemlja u AZiji gdje se psi rutinski i intenzivno uzgajaju za prehranu ljudi”.

Prošlog četvrtka, počelo je demontiranje najveće južnokorejske klaonice pasa i njezino pretvaranje u javni park.

IslamBosna.ba