ATINA – Jednog mladog Iračanina izboli su na smrt nožem u noći sa subote na nedjelju u Atini pet motorista koji su bili u lovu na strance. Mladić je u bolnici umro od zadobijenih rana, navodi se u saopćenju policije.

Policija traži napadače, “pet osoba na četiri motora koji su ranije u istoj zoni pokušali da napadnu jednog Rumuna i jednog Marokanca”, navodi se u saopćenju.

 

Napad je izveden na isti način kao i deseci napada na imigrante, izbjeglice i Grke stranog porijekla u siromašnim atinskim četvrtima i u drugim urbanim centrima, na fonu porasta neonacističkog aktivizma i duboke socijalne i ekonomske krize.  

 

Zemlja je u centru pažnje organizacija i međunarodnih nevladinih organizacija, među kojim su Vijeće Evrope i Human Rights Watch, zbog nebrige o ksenofobičnom nasilju i nekažnjenosti napadača koji su bliski neonacističkoj stranci Zlatna zora, koja je ušla i u parlament osvojivši 7 posto glasova u junu.

 

Ubistvo mladog Iračanina je uslijedilo nakon što je policija pokrenula operaciju protjerivanja iz urbanih centara imigranata bez dokumenata, javlja AFP.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *