Islambosna.ba – Međunarodna unija islamskih učenjaka (IUMS) podvukla je u svojoj najnovijoj izjavi važnost jedinstva, kritizirajući vrijeđanje drugova (ashaba) Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.w.s i širenje šitskih škola u mjestima gdje su sunije većina i obratno.

„Mi ponovno potvrđujemo i ističemo jedinstvo muslimanskog ummeta, sa svim pravnim školama“ stoji u izjavi IUMS-e, koja je zaključak nedavno održanog sastanka u Dohi.

 

Takođe, učenjaci su istaknuli važnost poštovanja prema ashabima Allahovog Poslanika s.a.w.s, njegovim ženama i njegovoj porodici.

„Zabranjeno je vrijeđati i omalovažavati ikoga od njih“, stoji u izjavi, uz traženje da aktuelna fetva o ovom pitanju bude objavljena.

 

IUMS je takođe zatražila da se zaustave organizirani i sponzorirani pokušaji širenja šitskih ili sunitskih pravnih škola na područjima gdje je predominantna druga pravna škola. Takođe su istaknuli važnost respektiranja između različitih pravnih škola.

„Prava manjine, koja slijedi neku pravnu školu, moraju biti ispoštovana.“

 

Dvodnevnom sastanaku prisustvovao je i predsjednik IUMS-e šejh Jusuf el Kardavi, njegov zamjenika ajatollah Muhammed Ali Taskiri i generalni sekretar dr. Muhammed Salim Al-Awa. Takođe su konferenciji prisustvovali brojni drugi islamski učenjaci: poput šejha Abdullaha ibn Bayaha, dr. Esama Al-Bašira, dr. Džemala Badavija, šejha Selmana el Aude, dr. Alija Al-Qura Dagija itd.

 

Učenjaci su takođe odbacili uvrede upućene šejhu Jusufu el Kardaviju, nakon njegovog nedavnog upozorenja na pokušaje nekih šitskih grupa i organizacija da rašire svoje učenje u zemljama gdje su sunije većina.

„Ovaj odbor oštro osuđuje uvrede iznešene na račun šejha Kardavija i pokušaj da se naruši njegova istaknuta uloga u odbrani islamskih ciljeva i jedinstva.“

 

IUMS-a je tražila od Teherana kaznene mjere protiv Mehr News Agency (MNA), novinske agencije povezane sa Iranian Islamic Propagation Organization, zbog njihove prljave kampanje protiv šejha Kardavija. Ova agencija opisala je ovog istaknutog islamskog učenjaka kao – agenta cionizma.

IUMS od agencije traži izvinjenje šejhu Kardaviju zbog niza prozivanja i neosnovanih optužbi. Hojatoleslam Aki Akbar Muhtašami, visoki šitski dužnosnik i bivši ministar unutrašnjih poslova, kritizirao je ovu agenciju.

„ Ovo nije službeni stav Islamske republike Iran“ rekao je on.

 

Islamonline/ Islambosna

Leave a Reply

*

captcha *