IslamBosna.ba– Šef političkog biroa Hamasa, Halid Mešal, naveo je u saopćenju kojeg je objavio ovaj palestinski pokret u subotu, da će njegov pokret preduzeti sve da bi oslobodio zatvorenike.

“Pokret će preduzeti nemoguće kako bi oslobodio zatvorenike.Uradit ćemo i nemoguće zbog Jerusalema, El-Akse, prava na povratak, palestinske zemlje i radi dostojanstva nacije“, kazao je Mešal.

U saopćenju je navedeno da „Hamas pruža ruku Fatahu i svim ostalim frakcijama zarad palestinske stvari“. Palestinskom stvari  naziva se najduži bliskoistočni konflikt izazvan nastankom Izraela, raseljavanjem Palestinaca i okupacijom njihove zemlje.

Saopćenje poziva na ‘okončanje podjela, ujedinjenje Palestinskog fronta oko jednog političkog režima i jednog rukovodstva’.

Što se tiče trenutnih pregovora između Palestinske uprave i Izraela, Mešal ih je odbacio kao ‘šalu i obmanu’.

Od 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jerusalim, više od 650.000 Palestinaca je prošlo kroz zatvore okupacionih snaga. Ova brojka predstavlja 20 odsto od ukupnog broja stanovnika okupiranih palestinskih teritorija, a  40 posto svih muškaraca.  Uprkos zabrani na osnovu međunarodnog prava, okupator drži Palestince u zatvorima širom Izraela, daleko od njihovih porodica, koji gotovo nikada ne dobiju potrebne dozvole da napuste okupirane teritorije kako bih ih posjetili.

Procijenjeno je da se sada u izraelskim zatvorima nalazi 6.800 Palestinaca. Oni se nalaze u lošim uvjetima. Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima podložni su čestom kršenju osnovnih ljudskih prava poput upotrebljavanja metoda mučenja tokom ispitivanja.

Početkom mjeseca aprila glavni izraelski pregovarač Tzipi Livni izjavila je da Izrael neće osloboditi četvrtu, finalnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika zbog palestinskih nastojanja za priznanjem u Ujedinjenim nacijama.

Njena glasnogovornica je rekla da je izraelska vlada završavala dogovor o oslobađanju zatvorenika, kada je palestinski predsednik Mahmud Abbas potpisao pisma za pristup u 15 međunarodnih sporazuma.

Na osnovu dogovora o obnovi pregovora između ove dvije strane, Izrael se obavezao da u četiri faze oslobodi 104 palestinska zatvorenika koji već dugo služe kaznu.

Izraelska strana je oslobađanje uslovila palestinskim pristankom na produženje pregovora poslije prvobitnog roka za postizanje sporazuma 29. aprila.

 

IslamBosna.ba