IslamBosna.ba-Izraelska obavještajna služba u svom zadnjem izvještaju je zaključila da nije uspjela eliminisati prijetnju palestinskog otpora, istakavši da među najveće opasnosti po Izrael predstavlja bojkot njegovih proizvoda.
Prof. Ofira Silktor, koja je vodila ispitivanje istakla je da međunarodna kampanja bojkota Izraela, posebno BdS, prijeti da uzdrma međunarodni položaj i ugled Izraela. Uz to, nanosi velike štete izraelskoj ekonomiji i to u vremenu kada Izrael na tom polju ne može ništa učiniti kako bi okončao takvu kampanju.
Studija pojašnjava da su izraelske tajne službe aktivirale različite metode u pribavljanju informacija koje bi proslijedile vojsci kako bi se borba protiv palestniskog otpora što uspješnije odvijala. Naročito ističući bitnost koordinacije tajnih službi i vojske nakon prve palestinske intifade 1987. godine.
Studija je, također ocijenila neuspjelom nastojanje izraelskih tajnih službi da osujete međunarodni bojkot Izraela, posebno ističući slučaj “Flotile slobode” jer niti Mosad niti Eman, nisu uspjeli na vrijeme otkriti i osujetiti organizovanje ovakvog jednog pohoda. Također, nisu uspjeli spriječiti brodove da se približe Palestini, već su bili prinuđeni upotrijebiti silu, što je izazvalo veoma žustre rasprave i velike turbulencije na međunarodnoj sceni, čije posljedice još nisu otklonjene.

Bojkot Izraela

IslamBosna.ba