IslamBosna.ba- Međunarodna kampanja za bojkot UAE (ICBU) izjavila je u nedjelju da pokušaji UAE da se prikažu kao oni koji se bore i suzbijaju zločin trgovine ljudima održavanjem konferencija su pokušaju da se skrene pozornost sa vlastitih zločina. U stvarnosti, Abu Dabi je postao neosporno glavni grad trgovine ljudima, saopćio je ICBU.

ICBu je objasnio da je veliki broj afričke djece doveden da se bori u Jemen uz vojsku UAE ili plaćenike UAE. Ova djeca su često dovedena kroz afričke luke, a mnoge su u vlasništvu UAE a zatim su eksploatirani i prisiljena da nose oružje i da se bore u Jemenu. Na stotine njih je ubijeno i pokopano na bojištu.

Oni dodaju da vojska UAE koristi građane Jemena, uključujući djecu, muškarce i žene za borbe u Jemenu, iskorištavajući njihove životne i ekonomske uvjete.

Međunarodna kampanja je izvijestila da je UAE 206. i 2015. godine usvojila Zakon o suzbijanju trgovine ljudima. Po ovom zakonu, trgovina ljudima uključuje sve oblike seksualnog iskorištavanja, uključivanje drugih u prostituciju, služenje, prisilni rad, trgovanje ljudskim organima, prosjačenje i prakse slične ropstvu.

Međunarodna kampanja naglašava da je ovaj zakon usvojen kako bi se prikrio velikik broj operacija trgovine ljudima u UAE, gdje je zapošljavanje djece isključeno iz zakona.

ICBU navodi: “UAE dovodi radnike izvan zemlje, muškarce i žene, kako bi radili u UAE, a onda im oduzima njihove pasoše pod pokroviteljstvom vlade. Osim toga, njihovo nemaju pravo premještanja ili odbijanja rada ili prijavljivanje prekršaja nad njima pod izgovorom da su legalno ušli u zemlju prema dogovoru između njih i njihovih poslodavac. Međutim, međunarodni humanitarni zakon je jasan da se ne može oduzeti ljudsko pravo na samoopredjeljenje. Prošle godine u Briselu, princeze UAE su optužene za trgovinu ljudima zbog nehumanog i ponižavajućeg ponašanja prema njihovoj posluzi, oduzimanju njihovih pasoša, neisplaćenim platama, ali sud u Briselu nije znao da vlada potiče trgovinu ljudima i zlostavljanje radnika i da je nesumnjivo postala glavni grad trgovine ljudima”.

Kampanja bojkota je rekla da međunarodna zajednica, institucije za ljudska prava i agencije UN-a moraju intervenirati da se zaustavi kršenja ljudskih prava Ujedinjenih Arapskih Emirata u Jemenu, finansiranje terorizma i trgovina ljudima. Kampanja bojkota također poziva kompanije, banke i međunarodne institucije da bojkotuju ekonomski UAE zbog kontinuirane trgovine ljudima, finansiranje terorizma i kršenja ljudskih prava u Jemena, te prisile vlasti Abu Dabija da poštuju ljudska prava.

IslamBosna.ba