Dok istovremeno na televiziji prikazuju brutalni terorizam, dešavaju se identično užasavajući oblici terorizma o kojima mediji skoro da uopšte ne govore, pa se iz tog razloga oni rapidno šire: bacanje kiseline na lica žena koja je ostavljaju trajno deformisanu!


Ovdje u Pakistanu, istraživao sam jedan od ovih napada kiselinom, koji se često koriste za terorisanje i potčinjavanje žena i djevojaka u Aziji od Afganistana do Kambodže (muškarci se skoro nikada ne napadaju kiselinom). S obzirom da se u ovom dijelu svijeta ne vodi mnogo računa o ženama, ovakvi slučajevi se veoma rijetko nađu na sudu, a i prodaja kiselina se uglavnom ne kontroliše. Ovo je vrsta terorizma koja je postala prihvaćena kao nešto nevažno u ovoj regiji, nešto na šta se jednostavno ne obraća pažnja.


U Afganistanu je ovog mjeseca grupa muškaraca bacila kiselinu na djevojke koje su se usudile početi pohađati školu! Jedna od njih, sedamnaestogodišnja Šamsia je izjavila reporterima dok je ležala u bolnici: Ići ću u školu pa makar me i ubili. Moja poruka njima je i da ovaj napad ponove 100 puta, ja ću i dalje nastaviti sa svojim studiranjem.


Kada sam upoznao Naimu Azar, Pakistanku koja je nekada izgledala veoma lijepo, samouvjerenu agenticu nekretninama, nosila je crni ogrtač koji je prekrivao čitavu glavu i lice. Ali, kada je otkrila lice, ja sam u nevjerici ustuknuo.


Kiselina je potpuno spržila lijevu stranu lica i čitave glave, i skoro cijelu desnu stranu. To ju je oslijepilo, spržilo trepavice, obrve, i skoro čitavo lice, ostale su samo kosti!!!

alt

Šest presađivanja kože i mesa sa noge na lice su joj pomogle, ali i dalje ne može da zatvori ni oči ni usta; nikada ne jede pred drugima, jer je isuviše ponižavajuće da neko vidi kako joj hrana ispada iz usta dok pokušava da je sažvaće.


Gospođa Azar je dobro zarađivala i izdržavala svoje troje djece kada je odlučila da se razvede od muža, Azar Džamšida, prodavača voća koji je jako rijetko donosio novac u kuću. Pristao je na razvod braka, jer je ionako našao drugu koja mu se dopala.


Kada se razvod okončao, gospodin Džamšid je došao da se oprosti od djece, odjednom izvadio bocu sa kiselinom i čitavu je prosuo na ženino lice, po njenoj izjavi i onome što je i sin vidio i potvrdio.


Vrisnula sam, podsjeća se Azar. Meso sa obraza je počelo da se odvaja. Ukazale su se kosti na licu, i čitava koža se odvojila.

Komšije su dotrčale, jer se počeo dizati plamen sa zapaljenog tijela, a ona je trčala okolo slijepa, ne videći ništa, i udarajući o zid. Gospodin Džamšid nije nikada uhapšen, i od tada je nestao, gubi mu se svaki trag. (Nisam ga mogao pronaći da čujem i njegovu stranu priče).


Gospođa Azar je preživjela zahvaljujući dobroti svojih prijatelja i podršci grupe gospođe Bukhari – Napredne ženske asocijacije (www.pwaisbd.org). Gospođa Bukhari prikuplja novac za advokata kako bi primorala policiju da procesuira ovaj slučaj, i tuži gospodina Džamšida, ali i da plati operaciju očiju, sa stručnim ljekarom, koja bi joj mogla povratiti vid na jedno oko.


Bangladeš je uveo kontrolu za prodaju kiselina, da bi smanjili ovakve napade, ali je i dalje jako lako ući u prodavnicu i kupiti sumpornu ili hlorovodoničnu kiselinu koje su pogodne za uništavanje ljudskih lica.


Napadi kiselinom i paljenje žena su uobičajeni u ovom dijelu Azije jer su žrtve potpuno onemogućene da progovore u ovim društvima: žrtve su jako siromašne i žrtve su žene. Prvi korak je jednostavan – da javnost primjeti ova dešavanja i da se da glas ovim ženama!


Od 1994. godine, gospađa Bukhari je dokumentovala 7800 slučajeva žena koje su sa predumišljajem zapaljene, ili je prosuta kiselina na njih, i to samo u regiji Islamabad!

U samo 2 posto slučajeva je napadač osuđen!


U posljednje dvije godine, senatori Joe Biden i Richard Lugar su sponzorisali Međunarodno udruženje protiv nasilja nad ženama, koje će usvojiti niz mjera za rasvjetljavanje ovakvih brutalnosti i natjerati strane vlade da obraćaju paznju na ovo.

Nadajmo se da će uz utjecaj gospodina Bidena prijedlog ovog zakona proći na sljedećem Kongresu.


Ovo bi moglo pomoći da se prekine šutnja i nekažnjavanje ovakve vrste terorizma.


Ono što je najviše ostavilo utisak na mene u posjeti gospođi Azar, na stranu to što sam vidio njeno lice, jeste pažnja njenog dvanaestogodišnjeg sina, Ahsana Šaha, koji je tako nježno i sa puno ljubavi vodi gdjegod treba. Rekao mi je da u kući u kojoj su živjeli poslije napada kiselinom, komšija iznad njih je svaki dan tukao svoju ženu, govoreći joj: Vidiš ženu ispod nas koju je spržio muž? Isto to ću ja tebi uraditi!


Izvor:www.nytimes.com

Napisao: Nicholas D. Kristof, The New York Times

Za IslamBosna.ba prevela: D.P.

Leave a Reply

*

captcha *