IslamBosna.ba– Libanski sudija je odredio neobične kazne trojici muslimanskih mladića koji su osuđeni zbog nepoštovanja vjere, prenio je lokalni list Daily Star.

Sudija Džoslin Matta je ove sedmice naredila da muškarci, koji su optuženi za vrijeđanje kršćanstva, nauče napat ajete iz Kur’ana koji govore o Djevici Mariji (Merjemi) i Isusu Kristu.

Postupak sudije Matta, koji je kršćanin, pozdravili su vodeći muslimanski političari i korisnici društvenih medija.

“Odluka je izvanredan primjer pravde i učenja zajedničkih vjerovanja muslimana i kršćana”, kazao je premijer Sa’d Hariri na svome Twitteru.

Bivši premijer Nadžib Mikati je također pozdravio odluku sudije, kojom su trojica tinejdžera pošteđena zatvorske kazne za ozbiljna kaznena djela.

Sudija je naredio trojici mladića u sjevernom gradu Tripoliju da nauče napamet suru Ali Imran, koja pripovjeda o rođenju i životu Isa, a.s.

Korisnici Twittera iz cijelog arapskog svijeta su pohvalili potez sudije koristeći arapski haštag #DžoslinMatta.

“Ovo je velika lekcija u promovisanju tolerancije za ove mladiće koji su razbili kip Djevice Marije u crkvi u Tripoliju”, napisao je jedan Saudijac.

Isus, koji se u islamu smatra poslanikom koji je došao prije Muhammeda, s.a.v.s., je osoba koja je najviše puta spomenuta u Kur’anu i kontraverza oko njegove ličnosti je najvažnija, najistaknutija, najbitnija i najveća razlika između islama i krščanstva.

Liban je vjerski i etnički jako heterogen, sastavljen od mnogih plemena. Pretpostavlja se da većinu čine Arapi muslimani, a među kršćanima najznačajniji su Maroniti, povezani s Katoličkom crkvom, ali s vlastitim patrijarhom i liturgijom, a također brojni su i Druzi. U Libanu ima osamnaest vjerskih skupina, bez izrazite većinske skupine.

Zemlja ima kršćanina kao predsjednika, muslimana sunnita kao premijera i šiju kao predsjednika parlamenta.

IslamBosna.ba