Vjerska radoznalost

 

Kada su se desili teroristički napadi 11. Septembra 2001., Avelar, tada studentica na Univerzitetu Georg Mason, je izlazila sa jednim američkim Muslimanom iz Pakistana. Jednog dana ga je ljutito upitala: Kako Muslimani mogu uraditi tako nešto? Ona je sada već postatala radoznala. Nakon što je njena srdžba splahnula, zatražila je od njega da joj govori o Islamu. Nakon što se njihova veza prekinula, njeni interesi nisu nestali.

Ja nisam imala apsolutno nikakvu želju da konvertiram, sjeća se Avelar. Čak i kad sam osjetila da je Islam u mome srcu, nisam željela to sebi priznati.

Razmišljala je o svom ocu.

Na noć fotografisanja njenog višeg razreda, njena porodica i prijatelji su sjedili u publici. Ovdje Avelar sa ogrlicom na kojoj je krst, koji visi na njenim leđima. Ondje slika Isusa na krstu, samo njegovo lice je zatamnjeno.

Mille Jimenez (31), koja je odrasla sa Avelar, je razumjela. Što simbolizira da je okrenula leđa Katolicizmu?, prisjeća se.

Avelar je željela da je otac razumije. Ali te noći, kažu njegova djeca, on je osjetio nešto drugo o svojoj jedinici. (Odbio je da bude intervjuisan.)

On se činio ponosnim što ona ima taj svoj umjetnički šou, kaže Selwyn Avelar, njen brat.

Dvije sedmice kasnije, ona je konvertirala.

 

Latino Muslimani iz Los Anđelesa


Rekla je to svojoj majci, a zatim Selwynu. Oni su je podržali. Ali trebalo joj je dva mjeseca da skupi hrabrosti da to kaže i ocu.

Kada je to napokon učinila, on joj je odgovorio: ‘Ti si odrasla žena. Vjerujem da sam te dobro odgojio.’

Zatim je rekao: ‘Prije nego je tvoja baba umrla, ona nam je dala posebne instrukcije da nikada ne napustimo ili promijenimo svoju vjeru.’

Njegov pokušaj nije palio.

”Ja Volim Islam”

Avelar je prestala da jede pupusas revueltas, tamales de cerdo i sva druga salvadorska jela sa svinjetinom. U svojoj kući, prestala je da jede svo meso koje nije halal, odnosno dozvoljeno po islamskim pravilima ishrane.

Alkohol je bio vani, majice na tregere takođe. Na badnje veče je odvezla svoju porodicu na polnoćku i ostavila ih pred crkvom.

Njena vjerovanja nisu oblikovana ni politikom ni nepravdom prema Muslimanima, kaže ona. Prema svome gledištu, ona je još uvijek jedan obilježeni imigrant- ali sa jednim biljegom više.

‘Ja volim svoju zemlju. Volim da živim ovdje. Volim da budem Latino-žena, kaže.Ali više od svega, volim Islam.’

Porodica od Jackie Avelar je održavala nadu da je njen prelazak na Islam samo jedna faza u životu. I to se promijenilo nakon što je ona jednog dana došla sa jednim momkom Muslimanom. On je takođe bio Latino. Upoznali su se prije dvije sedmice. Željeli su da se vjenčaju.

Njen otac je ljutito rekao ‘ne’ i napao Islam. ‘Hoće da te udaju za čovjeka kojeg ni ne poznaješ’, sjeća se ona njegovog govora. Zatim joj je oduzeo njene islamske knjige i rekao: Ili Islam ili porodica.

Avelar mu je odgovorila: ‘Nemoj nikada da mi naređuješ da biram između tebe i moje vjere, jer ja neću izabrati tebe.’

‘Na taj dan je shvatio koliko sam ozbiljna’, kaže.

Kasnije su međutim izronile razlike između nje i njenog zaručnika i oni se nisu uzeli.

Opis žena

Nakon džume je Avelar učila Kur`an sa drugim ženama u pozadini džamije, a zatim izašla na isti izlaz na koji je i ušla.

Kaže da joj ne smeta to što žena u Islamu ima drugačiju ulogu, ulogu koju mnogi zapadnjaci opisuju kao potlačenu. Gdje oni vide nejednakost, ona vidi poštovanje. Poštovanje, koje ona ne vidi često u Latino kulturi.

‘Način na koji Latinosi opisuju ženu, je strašan’, kaže Avelar. ‘Pogledaj španski CD i vidiš na omotu žene u bikinijima.’

Prije Islama: Radnici u blizini su zviždali za njom i dobacivali: ‘ÀOj Mamacita!’, dok je prolazila pored njih.

Nakon prihvatanja Islama: Dok prolazi pored radnika, oni bulje u tišini, dok ona prolazi pored njih u hidžabu.


Zbog činjenice da šute, kažem Elhamdulillah!’, kaže Avelar, citirajući frazu na arapskom ”Hvala Allahu”.

‘Volim poštovanje koje dobijem od suprotnog spola [kada nosim ] hidžab.’

Njen odnos sa bratom se takođe promijenio.

Prije Islama: ‘Bili smo bliski’, kaže Selwyn Avelar. ‘Imali smo običaj da izađemo na piče. Imali smo običaj razgovarati.’

Nakon prihvatanja Islama: ‘Osjećam kao da je druga osoba’, kaže on. ‘Ona nije djevojka koju sam znao 25 godina.Osjećam kao da pokušava da me preobrati.

Ona je još uvijek njegova sestra. I on je voli. Posljednjih mjeseci je izuzetno mnogo cijeni, kaže on, zbog učenja arapskog, zbog korištenja vremena i zbog življenja zdravijeg i konstruktivnijeg života.

‘ Možda nekad ne pričam sa njom o mome životu jer će mi dati savjet na muslimanski način’, kaže on, ‘ali ona postaje nešto više nego interesantna osoba. Mogu više naučiti od nje.

Sada, kad god im neko dolazi u posjetu, otac sačeka dok ne vidi da mu je kćer propisno pokrivena. Drago mu je da je muškarci ne zagledaju i da ona ne pije alkohol i ne ostaje vani do kasno. Njegova kćer vjeruje da je našla prijatnu ravnotežu.


Preveo Halil Senusija

09. 07. 2006

Preuzeto iz Washington Posta

Još o Latinosima koji se vraćaju Islamu

Leave a Reply

*

captcha *