Ovo je jedna od realizovanih ideja u Sahara Forest Projectu, u kojem se pustinjska područja nastoje pretvoriti u zelena. Krastavci su uzgojeni u testnoj fabrici gdje se koriste već razvijene tehnologije kao što su staklenici hlađeni morskom vodom i tehnologija “ozelenjavanja” područja oko infrastrukture u kojoj se koristi morska voda. Sinergija različitih tehnologija smanjuje cijenu i pospješuje njihov efekat u odnosu na slučaj kada se te iste tehnologije koriste zasebno.

Testna fabrika, odnosno staklenik, je kao jedna oaza. Prostire se na oko 600 kvadratnih metara, a godišnja očekivana proizvodnja krastavaca je oko 20 tona, količina koja je puno veća nego se to uopšte može očekivati iz pustinjskog područja. Za jednu zemlju koja svu svoju hranu uvozi, ovaj projekat je od vitalnog značaja. 

Sahara Forest Project je jedan od “zelenih” projekata gdje se nastoji povećati proizvodnja hrane, a produkcija CO2 i drugih, po prirodu štetnih, gasova smanjiti na minimalu.

Ostaje nam da vidimo da li je ovo početak ili dio ispunjavanja Poslanikovog, s.a.v.s, hadisa u kojem se kaže: “Sudnji dan neće nastupiti dok arapska područja ponovo ne ozelene i ne postanu kao što su i bili, rijeke i bašče.” (Muslim) 

Iza projekta stoji partnerstvo organizacije Belonna, norveške firme Yara, te katarskog proizvođača đubriva Qafco. 


IslamBosna.ba

krastavci

Leave a Reply

*

captcha *