IslamBosna.ba- Nedavno sam slušao predavanje šejha Muhammeda eš-Šerifa i on je postavio zaista nevjerovatno pitanje. Koliko košta ostvarenje vašeg života iz snova?

Smiješno je da većina nas ne može čak ni dati odgovor na ovo pitanje. Postavili smo finansijske ciljeve na osnovu onoga što nam društvo govori da je ispravno- ciljeve poput ‘Želim da postanem milioner za deset godina’ ili ‘Ove godine ću zaraditi pola miliona’. Ali da li smo stvarno razmišljali o tome zašto želimo da postignemo ove ciljeve?

Pitanje koje trebamo postaviti sebi glasi: Kojim životnim stilom želite da živite?

Ako ne znate zbog čega želite da postignete određeni cilj i imate konkretnu viziju šta će vam donijeti postizanje te vizije, onda 1.000.000 dolara koje ste zacrtali kao svoj san ne predstavlja ništa više od pukog broja. A brojevi nisu dovoljni za motivisanje ljudi. Ako želite da budete baš zagrijani za ostvarenje svojih snova, onda ćete morati da taj broj oživite!

Dakle, umjesto da samo zapisujete nasumičan skup cifara, pronađite inspirativno mjesto na kojem ćete sjediti i stvarno razmisliti o tome kako tačno izgleda vaš život iz snova. U glavi stvorite živopisnu sliku, budite detaljni i zapišite svaku stvar na koju ste pomislili.

Jednom kada sve zapišete, izračunajte koliko to sve košta… od vaše kuće iz snova, vašeg auta iz snova, putnih troškova, obrazovanja djece, šta god da ste zapisali na taj komadić papira.

Sjajna stvar u ovom procesu je da ćete shvatiti da većinu vremena, zapravo, možete živjeti svoj život iz snova sa daleko manje novca nego što ste očekivali. Ali, bez obzira na to koliko svota iznosi, čak ako vam je još uvijek potreban taj milion dolara ili više- barem sada imate živopisnu sliku šta će taj novac učiniti za vas, a to će vam dozvoliti da sve svoje želje i emocije usmjerite na ostvarivanje tog cilja!

InšaAllah, uzmite nekoliko trenutaka da ponovo procjenite svoje ciljeve. Razmotrite da li su ciljevi koje ste postavili zaista vaši vlastiti ili vam ih diktira društvo.

Molim Allaha, s.v.t., da vam olakša put i dozvoli da Mu se približite u nastojanju da postignete svoj cilj, amin.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Zeki Ahmed

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba