Bacili su mu majicu na glavu i odveli ga sa sobom bez ijedne riječi, rekla je Resuangul, žena dobavljača povrća Tuer Shunjala.

Njegov jedini grijeh je što je iz kupatila posmatrao kako policija pretresa njegovu zgradu.

On je jedan od stotina ujgurskih muslimana koje su sigurnosne snage u zadnje dvije sedmice zatvorile tokom pretresa Urumqija, glavnog grada Xinjianga.

Stanovnici kažu da policija nasumično hvata i mladiće od 16 godina.

Hiljade ljudi su odmah pritvorene nakon erupcije nereda 5. jula, kada su Ujguri izašli na ulice da protestvuju protiv represije i diskriminacije.

Niko od pritvorenih se još nije vratio kući, a vlasti odbijaju da daju informacije obitelji o tome gdje se nalaze.

Idem u policijsku upravu svaki dan, i oni mi samo kažu da budem strpljiva i čekam, kaže Patiguli Palachi, čiji je muž, električar po zanimanju, odveden u pidžami s druga četiri stanara njihove zgrade.

Vlada je zaprijetila oštrim kaznama onima koji su učestvovali u neredima.

Krili smo se unutra sve vrijeme, prestrašeni kao i drugi, izjavila je Palachi, koja još uvijek traga za svojim mužem.

Nurmen Met, koji ima 54 godine, kaže da su njegova dva sina, od 19 i 21 godinu, uhapšena tako što su policajci upali u javno kupatilo njegove obitelji. Oni čak nisu ni izlazili vani tokom nereda, izjavio je držeći fotografije svojih sinova, oni su dobri, pošteni momci.

Stručnjaci i advokati za ljudska prava plaše se da zatvorenici poput njegovih sinova nikada neće izaći pred sud.

Zabrinuti smo da oni koji su uhapšeni u Xinjiangu nikada neće imati pravedno suđenje, izjavio je Wang Songlian, koordinator istraživanja u organizaciji kineskih branitelja ljudskih prava.

James Seymour, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Hong Kongu, dijeli iste strahove.

Pravda je prilično gruba u Xinjiangu

Zavod za pravne poslove u Bijingu upozorio je advokate da ne preuzimaju slučajeve u Xinjiangu, sugerirajući da oni koji pomažu optuženima za demonstracije predstavljaju opasnost za nacionalno jedinstvo.

Zvaničnici su prošle sedmice zatvorili Otvorenu ustavnu inicijativu, konzorcijum advokata volontera koji su preuzimali slučajeve protiv vlade.

Ohrabrene prisustvom stranih novinara, pojedine obitelji su odlučile prošetati do policijske uprave kako bi zatražile informacije o svojim voljenim.

Možda će nam, ukoliko ste s nama, dati odgovor, rekao je Memet Banjia tražeći svog sina, vjerovatno nam neće ništa reći, a sljedećeg dana ćemo i mi nestati.

Izvor:Islamonline.net
Prijevod i obrada:IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *