IslamBosna.ba-Gradska bolnica u zapadnoj regiji Xinjiang zatražila je od svog osoblja da ne posti tokom mjeseca ramazana koji počinje 28. juna ‘ kako to ne bi utjecalo na njihov normalan rad i život’ , navode kineski mediji.

Sina Weibo izvještava da je Odjel za zdravstvo okruga podnio zahtjev tri mjeseca prije početka posta. Od  bolničkog osoblja ujugurske manjine zatraženo je da potpišu saglasnost u ‘knjizi odgovornosti’. Zahtjev je izrečen na sastanku Kineske bolnice Yining, poznatije kao Ghulja,  a sastanku je predsjedavao sekretar Komunističke partije bolnice, Zhang Xiguang.

Fotografije na internet stranici Odjela za zdravsvo prikazuju dva velika stola za kojim sjedi uglavnom ženski dio osoblja, većina njih je u uniformama medicinske sestre, preklopljenih ruku.

Tokom prethodne godine Xinjiang, gdje živi ujgurska manjina, bio je poprište nasilnih sukoba, za koje Peking tvrdi da su ih organizirale grupe koje žele nezavisnost te regije od Kine.

Analitičari kažu da je ekonomska marginalizacija Ujgura jedan od glavnih razloga za nasilje, u kojem je u posljednjih godinu dana u Kini poginulo najmanje 180 ljudi. Peking tvrdi da separatisti nastoje osnovati vlastitu državu “Istočni Turkmenistan”.

IslamBosna.ba

 

.