IslamBosna.ba- Katar je pozvao Saudijsku Arabiju da okonča nepravedna ograničenja nametnuta državljanima Katara koji žele da obave hadž narednog mjeseca.
“Saudijska Arabija mora otvoriti direktne linije za avione Katara kako bi dozvolila hadžijama koji putuju zračnim putem da obave hadž i otvoriti granične prelaze za hadžije iz Katara koji žive u Kataru”, kazao je Ali bin Samih el-Marri, predsjedavajući Nacionalnog odbora za ljudska prava (NHRC) u Dohi, tokom konferencije za novinare.
“Pozvali smo međunarodna tijela da nam pomgnu da se okončaju ova kršenja prava”, kazao je Marri, negirajući optužbe Rijada da Doha pokušava ‘internacionalizirati’ hadž.
Marri je kazao da je NHRC primio brojne izvještaje hadžija iz Katara da su izbacivani iz hotela u Mekki tokom mjeseca Ramazana, koji se završio krajem juna.
On je kazao da su nedavni ‘govori mržnje’ u saudijskim medijima ugrozili živote državljana Katara koji žele obaviti hadž i umru.
Medijske kuće u Kraljevini Saudijskoj Arabiji optužuju Dohu da stoji iza nnavodnih pokušaja bombardovanja Mekke u saradnji s Iranom i jemenskim Husi pobunjenicima.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava “terorizam”, što Doha odlučno negira.

Rijad je kazao da će državljanima Katara koji ove godine žele obaviti hadž biti dozvoljen ulazak u Kraljevinu, ali samo ukoliko koriste avio-kompanije u dogovoru sa saudijskim vlastima.
Također oni bi trebali dobiti vize po dolasku u Džiddu ili Medinu, jedine tačke ulaska u Kraljevinu.

Državljanima Katara rečeno da mogu ući u Saudijsku Arabiju samo kroz dva aerodroma i da moraju putovati preko Dohe da bi im bilo dozvoljeno da uđu u zemlju. To bi bila otežavajuća okolnost za državljane Katara koji ne žive u Dohi, kao naprimjer za one koji studiraju vani.
Ministarstvo vakufa Katara je saopćilo da je saudijska strana ‘odbila da komunicira u pogledu osiguravanja bezbjednosti hadžija i olakšavanja njihovog obavljanja hadža’. Kao argument za to naveli su da pomenuto spada u nadležnosti viših organa vlasti u Kraljevini, odbijajući dati bilo kakve garancije vezane za sigurnost katarskih hadžija.
Prošlog mjeseca, Katar je podnio žalbu Ujedinjenim nacijama zbog nametnutnih ograničenja hadžijama.

U subotu švicarska Ogranizacija za zaštitu ljudskih prava je kritikovala saudijska ograničenja: “Saudijska Arabija preduzimanjem ovakvih proizvoljnih mjera, koje nisu zasnovane na bilo kakvoj moralnoj ili pravnoj osnovi, sprječava nevine ljude koji nemaju nikakve veze sa političkim razilaženjima da obave vjerske obrede kršeći međunarodna prava’.

IslamBosna.ba