IslamBosna.ba- Egipatske novine eš-Šuruk prenijele su da je egipatski Kasacioni sud preporučio prihvatanje žalbe egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija i vođa Muslimanske braće za smrtne presude i doživotne robije izrečene u slučajevima, koji su medijski poznati kao “slučaj špijunaže u korist Hamasa” i “napada na zatvore.”

Iz izvora bliskih sudskim organima, navodi se da je tužilaštvo u Kasacionom sudu pripremilo dva izvještaja u vezi smrtnih presuda i doživotnih robija, u kojima predlaže prihvatanje žalbe, uz zahtjev da se suđenje ponovi.

Kasacioni sud bi trebalo da 18. oktobra zasijeda i donese odluku u slučaju napada na zatvore, a 25. oktobra u slučaju navodne špijunaže u korist Hamasa.

Zbog navodne špijunaže, egipatski sud osudio je 22 osobe, a između ostalih na smrt vješanjem su osuđeni Hajrat Šatir, dr. Muhammed Baltadži i drugi. Dr. Muhammed Bedi’ i dr. Muhammed Mursi osuđeni su na doživotnu robiju. U drugom slučaju navodnog napada na zatvore, predsjednik Mursi osuđen je na smrt.

IslamBosna.ba