IslamBosna.ba– Vlasti Kameruna su naredile da se sve džamije i islamski centri u sjevernim dijelovima ove zapadne afričke zemlje zatvoren nakon što se povećao broj samoubilačkih napada.
“Oni bi trebali imati bolja rješenja svojih problema. Zašto guverner ganja pogrešnog konja?”, upitao je Aladji Haman iz centralne džamije Maroua, prenosi AP.
Objavljujući svoju odluku u nedjelju, sjeverni Kamerun je privremeno zatvorio sve džamije i islamske škole.
Pored zatvaranja svim mladim prosjacima je naređeno da se sklone sa ulice jer su do sada svi bombaši samoubice bili djeca uključujući i 13- godišnju djevojčicu koja je izvršila samoubilački napad u subotu.

U najnovijem napadu najmanje 20 osoba je ubijeno dok je 85 osoba ranjeno u subotu navečer u sjevernom gradu Maroua.

Guverner Midjiyawa Bakari kaže da su nova pravila uvedena kao odgovor na dva incidenta koja su se dogodila prošle sedmice i nakon što pojačana sigurnost nije uspjela da osujeti drugi napad. Vlasti vjeruju da bombaši samoubice dolaze iz susjedne Nigerije, a guverner je naredio da se popišu svi posjetitelji u svim naseljima. Također  je uveden i policijski sat od 8 sati navecer do 6 satu ujutro.
Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade, mada vlada okrivljuje Boko Haram.
Muslimani čine oko 20 posto od 20, 5 miliona stanovnika Kameruna. Većina njih živi na sjeveru Kameruna i dolaze iz velikih plemena poput Fulani i Peuhl.

IslamBosna.ba