IslamBosna.ba– Jučerašnje otvaranje američke ambasade u Kudsu izazvalo je širom svijeta osudu, a mirne demonstracije u Gazzi dovele su do masakra u kojem je ubijena 61 osoba, a na hiljade ranjene.

Tokom rijetkog trenutka jedinstva, arapske države su također objavile protestne note zbog izraelskog nasilja, iako su pojedine u svojim izjavama odabrale blaže riječi.

Pojedine arapske zemlje su odabrale da nekomentarišu otvaranje američke ambasade u Kudsu, potez kojeg su osudili mnogi širom svijeta.

Jordan

Kralj Jordana, kralj Abdullah je osudio ‘blatantnu agresiju i nasilje koje je počinio Izrael’ nad palestinskim demonstrantima u Gazzi.

“Njegovo veličanstvo je izdalo direktive Generalnom zapovjedništvu oružanih snaga Jordana-arapskoj vojsci da bi osiguralo da terenska bolnica kraljevske medicinske službe u Gazzi bude potpuno opskrbljena i opremljena kako bi pružila medicinsku pomoć Palestincima ranjenim u izraelskoj agresiji”,  saopćili su iz Jordana.

Kralj Abdullah je također osudio otvaranje američke ambasade u Kudsu.

Katar

“Katar najoštrije osuđuje brutalni masakr i sistematsko ubijanje  nenaoružanih Palestinaca od izraelskih okupacionih snaga”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara.

“Katar poziva sve međunarodne i regionalne snage koje imaju utjecaj na Izrael da odmah djeluju kako bi se zaustavila brutalna mašina za ubijanje’.

Doha je istaknula da američka ambasada u Kudsu se ‘protivi svim relevantnim rezolucijama UN-a”.

Saudijska Arabija

“Saudijska Arabija snažno osuđuje pucanje izraelskih okupacionih snaga na nenaoružane palestinske civile što je ostavilo na desetine mrtvih i ranjenih”, izjavio je glasnogovornik saudijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Rijad je također objavio svoje protivljenje preseljenju američke ambasade u Kuds.

“Kraljevstvo odbacuje odluku američke ambasade da premjesti svoju ambasadu u Kuds”, izjavilo je Vijeće ministara, prema državnog saudijskoj novinskoj agenciji.

“Ovaj korak predstavlja veliku predrasudu protiv prava palestinskog naroda koja su zajamčena međunarodnim rezolucijama”.

Kuvajt

Predsjedavajući parlamenta Merzuk el-Gunejm je kazao da je nedavni razvoj događaja stavio ‘status Kudsa i budućnost Palestine u veliku opasnost’, navela je državna kuvajtska novinska agencija. On je dodao da će Kuds ‘ostati glavni grad Palestine bez obzira šta se dešava na terenu’. Kuvajt je također pozvao na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se osvrnuli na ubistva u Gazzi.

Egipat

Egipat je osudio ‘upotrebu sile protiv mirnih marševa’ i upozorio na ‘negativne posljedice takve ozbiljne eskalacije na palestinskim okupiranim teritorijima’.

Imam El-Azhara, šejh Ahmed et-Tajib je kazao da otvaranje američke ambasade u Kudsu ‘prkosi osjećajima 1,5 milijarde muslimana širom svijeta’.

Egipatski ministar vanjskih poslova Samir Šurki je kazao da preseljenje ambasade ‘krši međunarodne sporazume Izraela i Palestine o mirovnom procesu’.

UAE

“UAE apsolutno odbacuju upotrebu sile kako bi se suočili s mirnim demonstracijama kojima se obilježava 70. godišnjica Nakbe i zahtijevaju njihova prava”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova UAE.

Abu Dabi nije komentarisao otvaranje američke ambasade.

Bahrein

Bahrein je kazao da ‘snažno osuđuje ciljanje nenaoružanih palestinskih civila od izraelskih okupacionih snaga, što je rezultiralo smrću i ozlijedama na desetine žrtava’.

Manama je također priznala Istočni Kuds kao glavni grad palestinske države na granicama iz 1967. godine.

Oman

Ministarstvo vanjskih poslova Omana je pozvalo na političko rješenje, a Palestina i Izrael bi trebali raditi na pronalaženju rješenja s dvije države.

“Sultanat izražava svoju solidarnost i podršku pravednim pravima Palestinaca da uspostave svoju neovisnu državu na granicama od 4. juna 1967. godine sa Kudsom kao glavnim gradom”.

Oni nisu direktno komentarisali nasilje u Gazzi niti otvaranje američke ambasade u Kudsu.

Sirija

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije je kazao da ‘najoštije osuđuje brutalni masakr izraelskih okupacionih vlasti nad nenaoružanim palestinskim civilima’.

Damask je također kazao da Palestinci imaju pravo ‘povratka u svoju zemlju i izgradnju svoje neovisne države sa Kudsom kao glavnim gradom’.

Liban

Premijer Libana Sa’d Hariri opisao je otvaranje američke ambasade kao ‘provokaciju’ i dozvoljavanje ‘Izraelcima da proliju još više krvi nevinih Palestinaca i povećanje ekstremizma koji prijeti svjetskoj zajednici’.

IslamBosna.ba