IslamBosna.ba- Šejh Abdullah b. Ku’ud je ispričao kako ga je jednog dana poslije ikindije namaza pozvao šejh Bin Baz: “Šejh Abdullah, želim da dođeš do mene.” Uputio sam se prema njegovoj kući ne znajući šta šejh želi od mene u vrijeme odmora. Kada sam došao, zatekao sam ga kako me očekuje. U ruci je držao zatvorenu kovertu. Poželio mi je dobrodošlicu i kazao: “Šejh Abdullah, tvoja karta za Pakistan je spremna. Želim da ovo pismo predaš lično Zija’u-l-Hakku.”

Ispričao mi je ukratko o čemu se radi. Pokušao sam naći opravdanje da ne idem, ali mi on to nije dozvolio.

Rekao mi je: “Traži pomoć od Uzvišenog Allaha. U Pakistanu će te sačekati braća.”

Spremio sam se i otišao u Pakistan. Kada sam stigao na aerodrom u Islamabadu, tu su me sačekali i otišli kod predsjednika Pakistana. On me je čekao ispred zgrade. Primio me je i izrazio dobrodošlicu. Predao sam mu pismo, a on je rekao: “InšaAllah, šejh Bin Baz će čuti ono što će ga obradovati.”

Šejh Bin Baz mi je rekao: “U ovom pismu je poruka pakistanskom predsjedniku da se zauzme za našeg brata Nedžmudina Erbakana, možda mu Allah olakša izlazak iz zatvora.”

Tada je Erbakan bio u zatvoru nakon što je Kenan Evren preuzeo vlast u Turskoj. Mi smo upitali šejha Abdullaha kakve veze je Zijau el-Hakk imao sa ovim? On je kazao da je šejh Bin Baz ispričao kako je među njima staro prijateljstvo i da može biti sada od koristi. Na naš upit da li je ovo posredništvo bilo od koristi, on je kazao: “Da, malo je prošlo, a Erbakan je već bio na slobodi i osnivao novu islamsku stranku.

Nedžmetin Erbakan je u periodu od 1974. do 1978. bio dijelom vladajuće turske koalicije. Međutim, u vojnom udaru 1980. godine izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od jedne i zabrana političke aktivnosti u trajanju od deset godina.

 

IslamBosna.ba