IslamBosna.ba- Egipatski zvaničnici su tražili od Hamasa da im pomogne u održavanju sigurnosti i reda na Sinajskom poluostrvu, kazao je zvaničnik za Arabi21. Izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti je kazao: “Većina razgovora između Hamasove delegacije u Kairu i egipatskih zvaničnika bila je o situaciji u Sinaju i kako da održe sigurnost i red”.
Prema izvoru, nije potpisan sporazum ali održani su razgovori po pitanju zatvaranje prepostalih tunela između Gazze i Sinaja.
“Bilo je jasno tokom razgovora sa kolikim pritiskom se suočava Egipat na Sinaju”, kazao je zvaničnik, ističući da su Egipćani spremni da sarađuju sa Hamasom u tom pogledu.
U međuvremenu, izvor je kazao da su Egipćani predložili pomirenje između Hamasa i Fatahovog zvaničnika Muhammeda ed-Dahlana, za kojeg se navodi da je bio u Kairu tokom posjete Hamasove delegacije.
Sa svoje strane, viši lider Hamasa, Halil el-Hajje, koji je bio dio Hamasove delegacije u Kairu, je kazao da je njegov pokret željan da vidi ‘siguran i stabilan’ Egipat, naglašavajući da organizacija nije zainteresovan da se miješa u unutrašnje poslove Egipta.
“Ni pod kojim okolnostima nećemo dozvoliti da bilo kakvo zlo dođe do Egipta i njegovog naroda iz Gazze”, kazao je el-Hajja u saopćenju. “Naša je dužnost da štitimo granice između Gazze i Egipta i da preduzmemo sve potrebne mjere kako bi ostale sigurne”.
Vođa delegacije Hamasa u Egiptu, Musa Ebu Merzuk je napisao na Facebooku: “Razjasnili smo Egipćanima da je Pojas Gazze najviše oštećen zbog nesigurnosti na Sinaju”, uz napomenu da Hamasova posjeta Kairu ima mnogo posljedica.

IslamBosna.ba