IslamBosna.ba- Ministri i zamjenik predsjednika Južnoafričke Republike su se pridružili višesedmičnom štrajku glađu palestinskim političkim zatvorenicima protiv kontroverzne izraelske politike pritvora.
Oko desetak ministara i njihovih zamjenika započelo je 24 satni štrajk glađu u znak solidarnosti u 18 sati u nedjelju nastojeći da povećaju ekonomski i politički pritisak na Izrael, stoji u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.
Ministrica komunikacija Ayanda Dlodlo je kazala u video poruci: “Pomislimo na sve one koji sjede u zatvorima bez hrane jer su dali izjavu. Podržite tu izjavu”.
Južnoafrički odjel pokreta ‘Boycott, Divestment and Sanctions/BDS (Bojkot, neinvestiranje i sankcije) koji predvodi kampanju također je navelo da zamjenik predsjednika Cyril Ramaphosa također štrajkuje glađu.

“Ovo je prvi put u historiji Južne Afrike da tako značajan broj državnih ministara i drugih državnih službenika učestvuje u takvom štrajku glađu”, stoji u saopćenju pokreta.
Među onima koji učestvuju u štrajku glađu nalazi se ministar zdravlja Aaron Motsoaledi, ministrica komunikacija Ayanda Dlodlo, ministar nauke i tehnologije Naledi Pandor i ministar trgovine i industrije Rob Davies.
U saopćenju je također navedeno da nekoliko poznatih ličnosti je takođe uzelo učešće poput bivšeg predsjedavajućeg Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.
Više od 1.300 palestinskih političkih zatvorenika stupilo je 17. aprila u štrajk glađu protestvujući protiv izraelske politike pritvora.

Neki od zahtjeva štrajkača su ukidanje kažnjavanja samicom, poboljšanje uvjeta u zatvorima, češće posjete porodica i pravo na obrazovanje te bolja zdravstvena zaštita.

IslamBosna.ba