IslamBosna.ba – Sukob koji zadnjih nedjelja tinja između legalnog jemenskog predsjednika Abdurrebbah Mensura Hadija, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhammeda b. Zaida, ušao je u novu fazu. Predsjednik Jemena smijenio je prije nekoliko dana dvojicu visokih zvaničnika, bliskih režimu u Emiratima, namjesnika Adena Udrusa ez-Zubejdija i državnog ministra Hani b. Burejka, protiv koga je, čak, pokrenuta istraga.

Inače, Ibn Burejk se smatra najbližim čovjekom Bin Zaidu u Jemenu i čovjekom od visokog povjerenja emiratskih vladara. On vodi Snage nacionalne odlučnosti, koje su pod direktnom komandom Emirata.

Sukob je počeo još prije godinu dana, kada je jemenski predsjednik smijenio svoga zamjenika i premijera Halida Behaha, koji je blizak Emiratima, a na njegovo mjesto postavio generala Alija Muhsina el-Ahmera, koga Emirati optužuju za bliskost sa partijom el-Islah, političkim krilom Muslimanske braće u Jemenu. Tada su se čuli brojni pozivi zvaničnika Emirata da se podrži podjela Jemena, a ministar vanjskih poslova Emirata, Karkuš je kazao da je “Hadi zabo nož u leđa Emiratima” uz optužbe da je on “ihvanijski predsjednik.”

Zvaničnici Jemena, koji su željeli ostati anonimni, istakli su da je jemenski predsjednik Hadi, na sastanku sa zvaničnicima i službenicima svoje administracije Emirate nazvao “glupim kolonizatorom.” On je, govoreći o politici koju Emirati, posredstvom svojih predstavnika u Jemenu i vojnih snaga Emirata, koje su prisutne u Jemenu, istakao “da je to politika glupog kolonizatora.” U svom kratkom boravku u Ebu Dabiju, predsjednik Jemena je istakao da snage Emirata “nisu dobrodošle na teritoriju Jemena” kao i da “on neće primati naredbe ni od koga.”

Nakon smjene, ez-Zubejdi je, uz podršku Emirata, osnovao tzv. prijelazno vijeće, što je naišlo na žestoku osudu jemenskih vlasti, ali i izazvalo veliki bijes Saudijske Arabije, koja je zahtijevala od jemenskog predsjednika da u saopćenju osudi formiranje tog vijeća.

Aspiracije Emirata u Jemenu, a čije tendencije idu u pravcu podjele Jemena na južni i sjeverni Jemen, idu u direktnu korist Iranu, što Saudijska Arabija smatra nedopustivim i što, ocjenjuju jemenski analitičari, predstavlja nacionalnu sigurnost po Saudijsku Arabiju, jer bi, na taj način, sjever, koji je uglavnom, u rukama šiijski pobunjenika, postao legalno državno područje, na koje bi Iran imao najveći utjecaj.