IslamBosna.ba- Dok se Japan priprema ugosti Ljetne olimpijske igre u glavnom gradu Tokiju 2020. godine, kuhari rade na prilagođavanju prehrambenih običaja raznolikih posjetitelja, uključujući i muslimane koji jedu samo halal hranu.

“Prava omotenashi gostoljubivost je da pružimo širok raspon mogućnosti”, kazao je Tomohiro Sakuma, direktor Japanskog udruženja za halal poslovanje, udruženja iz Tokija koje pomaže kompanijama da razviju i izvoze proizvode koji odgovaraju muslimanima.

“Olimpijada će poslužiti kao prilika da se shvati ne samo muslimanska kuhinja, već također i različite kuhinje”, kazao je on. “Japanski kuhari će imati priliku da predstave svoje stvarne sposobnosti, budući da obraćaju pažnju na detalje i posjeduju visoku razinu vještina”.

Ljetne olimpijske igre 2020. u Tokiju će se održati od 24. jula do 9. augusta. Više od 50 muslimanskih zemalja će učestvovati na događaju, kao i na stotine sportista muslimana iz drugih zemalja.

Pored mobilnih džamija, Japan također nastoji da obezbjedi halal hranu svojim posjetiteljima i sportistima. Kazuyoshi Aoki, glavni kuhar u Atami, je jedan od kuhara koji savladavaju recepte halal jela. “Pošto jelo ima jak ukus, nadam se da će muslimani također uživati u njemu”, kazao je Aoki, misleći na jelo od ribe začinjenje sa halal soja sosom.

Pripreme su uključivale radionice pripreme halal hrane koje je organizovao Savez kuhara u Shizuoki.

“Važno je prvo steći znanje”, kazao je Daisuke Murota, koji vodi japanski restoran u Osakaidu.

Najraniji zapisi o muslimanima u Japanu mogu se pronaći u radovima muslimanskog kartografa Ibn Kurdadbija.

Nedavno je Pew istraživački centar procijenio da se u Japanu živi oko 185 hiljada muslimana.

IslamBosna.ba