IslamBosna.ba- Video snimak koji se u utorak pojavio u medijima i društvenim mrežama prikazuje kako izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznaje da se “Izrael trudio da se oslobodi vlasti predsjednika Muhammeda Mursija.”

U video snimku izraelski premijer kaže: “Više puta smo 2012. godine pokušavali da stupimo u kontakt s novim egipatskim vlastima ali ove vlasti su nas posmatrale samo kao neprijatelja. Ove vlasti su Izrael posmatrale kao okupatorsku silu koja je okupirala jednu njihovu bratsku zemlju.”

Izraelski premijer nastavlja: “Zbog svega toga morali smo djelovati i osloboditi se te vlasti jer ta vlast uopće nije željela mir s Izraelom, posebno nakon izjava predsjednika Mursija koji je jasno kazao da želi da se oslobodi Izraela.” Izraelski premijer je ovdje mislio na snimak gdje je svrgnuti egipatski predsjednik Muhammed Mursi zaprijetio Izraelu u slučaju nastavka izraelske agresije na Gazzu 2012. godine.

Zvanični Izrael je više puta ponovio da je u novim egipatskim vlastima, koje su došle nakon vojnog udara u julu 2013. godine uspostavio jako dobre odnose ističući zalaganje vođe vojne hunte generala es-Sisija u izgradnji dobrosusjedskih odnosa Egipta i Izraela.

IslamBosna.ba