IslamBosna.ba – Ministar telekomunikacija u izraelskoj okupatorskoj Vladi saopćio je da je donijeta odluka da se novinarima al-Jazeere oduzmu novinarske akreditacije i da se zatvori ured ove televizijske mreže na okupiranoj teritoriji Palestine.

Odluka okupatorske Vlade stupila je na snagu dvije sedmice nakon što je njen premijer Benjamin Netanyahu pozvao Vladu da donese takvu odluku nakon njenog pokrivanja dešavanja u okupiranom Kudsu, kada su okupatorske policijske snage napale kompleks el-Akse i spriječile klanjače da obavljaju namaz u ovoj džamiji.

Ministar telekomunikacija Ejub Kara saopćio je da je njegova vlada donijela odluku da se novinarima al-Jazere oduzmu novinarske akreditacije i da se uredi ove televizijske mreže zatvore “po uzoru na umjerene sunijske arapske zemlje”, aludirajući time na Saudijsku Arabiju i savez okupljen oko nje, koji već skoro dva mjeseca drže Katar pod blokadom. On je dodao da “Izrael želi uspostaviti dobru saradnju, kako na mirovnom tako i na ekonomskom planu sa tim arapskim zemljama i ne možemo ostati skrštenih ruku nakon što su te zemlje zabranile televizijsku mrežu al-Jazeeru.

Agencijama za emitovanje signala je naloženo da prekinu emitovanje signala al-Jazeere, a Ministarstvu policije da zatvori urede ove televizije na okupiranoj teritoriji.