IslamBosna.ba – Uznemirenje vlada ulicama okupiranog grada el-Kudsa nakon što je izraelski okupator danas zabranio obavljanje džume-namaza u trećoj džamiji po svetosti, Mesdžidu el-Aksi. Zabrana obavljanja džume i zatvaranje džamije prvi su nakon 1969. godine, kada su cionističke snage okupirale ovaj grad, a uslijedili su nakon ubistva dva okupaciona policajca i tri palestinska mladića.

Kabinet premijera okupacionih snaga Benyamina Netanyahua oglasio se tim povodom objavivši: “Prije kratkog vremena smo imali sigurnosna savjetovanja nakon terorističkog napada koji se jutros dogodio u Jerusalemu i donijeli smo odluku da za danas, iz sigurnosnih razloga, zatvorimo Brdo hrama/Časni hram el-Aksu.”

Okupacione snage spriječile su Palestince da dođu do džamije, zabranivši ulazak i palestinskom muftiji Muhammedu Huseinu, dok se hiljade Palestinaca okupilo pored barikada i u okolnim ulicama oko el-Akse.

Hatib el-Akse, Ikrime Sabri, kritizirao je ovu odluku, kazavši da je obavljanje džume-namaza pravo od koga se ne može odstupiti. On je dodao da je postupak okupatora planiran i da koriste i najmanje incidente kako bi uspostavili svoju kontrolu nad el-Aksom.

IslamBosna.ba