IslamBosna.ba- Izraelski vojni zvaničnik je upozorio da je ‘Gazza tempirana bomba’ i da se Pojas mora potpuno demilitarizirati jer predstavlja ozbiljnu prijetnju Izraelu.
Govoreći tokom konferencije na Bar Illan Univerzitetu, brigadni general Gal Hirsch je kazao da Izrael ponavlja ono što on smatra da je greška ‘nastojanje da se uvijek rat brzo okonča”. Hirsch je kritikovao nastojanje Izraela da postigne mirovni sporazum. kao i nagon da ‘svaki put se odustane od zemlje kada nas neko progoni’.
Izraelski izvori prenose da je Hirsch upozorio da je ‘Gazza tempirana bomba’ prije nego što je sugerirao da Izrael treba ‘integrisati preventivne mjere i… usmjeriti svoje napore na rad protiv stanovnika Gazze’. “Mora se izvršiti međunarodni finansijski pritisak”, naglasio je on, ‘i mi moramo potpuno demilitarizirati Pojas Gazze”.

“Operacija Obrambeni štit iz 2002. godine je imala veliki utjecaj na Palestince u Izraelu. Naučila ih je da Izrael zna kako da se bori i pobijedi. Naš problem je što uvijek želimo brzo završiti rat i da se nikada ne vratimo. Mi želimo postići mirovni sporazum.
Stvar je u tome da trenutno ne vidim rješenje. Mi smo u neprestanom ratu. Pobijedili smo, ali to svakodnevno moramo dokazivati”, prenosi Arutz Sheva njegove riječi.
Hirsch je također napao Breaking the Silence, izraelsku organizaciju bivših vojnika koji nastoje otkriti zvjerstva izraelskih vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali.
“Breaking the Silnece je sramota”, kazao je on. “To je bruka. Oni pokušavaju da nas nauče ‘pravilnom’ načinu govora o Šestodnevnom ratu. Mi smo demokratija. Mi moramo pronaći pravi balans”

IslamBosna.ba