„Kancelarije su zapaljene u ranim jutarnjim satima i otvorili smo istragu”, izjavio je glasnogovornik jerusalimske policije, Šmulik Ben Rubi, dodajući da još nijedan napadač nije identifikovan.

„Policija će morati gvozdenom pesnicom da riješi ovaj problem. Moramo da se borimo protiv rasizma i nasilja”, rekao je gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat.

Požar, u kome nije bilo povrijeđenih, prouzrokovao je veliku materijalu štetu na objektu koji se nalazi tik uz teren za treninge ekipe a uništeni su trofeji i drugi vrijedni eksponati.

Beitar se u posljednje vrijeme suočava sa problemom eskremistički nastrojenih navijača nakon što su dvojica čečenskih igrača, Zaur Sadajev i Džebrail Kadijev, u minulom prelaznom roku došli u Beitar iz ruskog Terek Groznog.

Beitar se našao na udaru žestokih kritika zbog svojih navijača koji se protive da muslimani ili Arapi igraju za klub.

U četvrtak je tužilac podigao optužbe protiv četvorice navijača zbog uzvikivanja rasističkih slogana tokom utakmimice i treninga.

Trojica navijača,između 22 i 24 godine, optuženi su za uzvikivanje slogana poput ‘Smrt Arapima’ i ‘Neka vaše selo izgori’ tokom nedavne utakmice sa Bnei Jehuda u glavnom gradu.

Druga optužnica podnesena je protiv dvadesetrogodišnjeg stanovnika Jerusalima koji je pokušao provaliti na trening ekipe kako bi sabotirao uvođenje u igru Sadajeva i Kadijeva.

Uprava Beitara zatvorila je na pet utakmica tribinu na stadionu Tedi Kolek na kojem se okupljaju najvatrenije pristalice, a zbog uvreda na račun svojih igrača muslimana klub će morati da plati i novčanu kaznu od 13.500 dolara.

Međutim ovo nije prvi put da se muslimanski igrači suočavaju sa rasizmom u Izraelu.

Nigerijac Ibrahim Nadalla kratko je igrao za izraelski tim 2005. godine a napustio ga je nakon izraženog neprijateljstva navijača.

Od 2005. godine Beitar je čak 20 puta bio pod istragom disciplinskih organa Fudbalskog saveza Izraela.

Ekipa Beitara trenutno zauzima šesto mjesto na tabeli šampionata Izraela sa 13 bodova manje od Makabija iz Tel Aviva.

Taj klub je do sada šest puta bio prvak Izraela, a sedam puta je osvajao nacionalni Kup.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *