IslamBosna.ba- Vođe izraelske ekstremne desnice su pozdravile ponudu egipatskog predsjednika Abdelfettaha es-Sisija predsjedniku Palestinske uprave, Mahmmud Abbasu, da uspostavi palestinsku državu na Sinaju.

Ministar ekonomije Naftali Bennett, iz stranke Jevrejski dom koja zastupa jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali, je kazao da incijativa es-Sisija dodaje kredibilitet stavu krajnje izraelske desnice i dokazuje da je moguće riješiti sukob sa Palestincima bez ugrožavanja područja okupiranih 1967. godine.

Jutros je izraelski vojni radio prenio izjavu Benneta koji je kazao da inicijativa es-Sisija ‘pokazuje novu stvarnost na Bliskom istoku, gdje su se srušile činjenice i ukazale nove koje se moraju efikasno iskoristiti”. On je pozvao svoje kolege u desnici da usvoje političku inicijativu es-Sisija za rješavanje sukoba koji Izraelu daje pravo da zadrži cijelu Zapadnu obalu i Jerusalim.

Ministar saobraćaja, Gilad Erdan iz Likud stranke, je pohvalio inicijativu es-Sisija i opisao je kao ‘inovativnu’ i dodao da se ona mora progurati i uspostaviti.

Izraelski vojni radio navodi da je Erdan kazao da es-Sisijeva incijativa pokazuje palestinski ekstremizam i neozbiljnost u postizanju političkog rješenja sukoba.

U međuvremenu, izraelski ministar nauke, Jaakov Peri, je pozdravio inicijativu kazavši da plan otkriva veliku velikodušnost i pokazuje da regionalna promjena vlasti favorizuje Izrael. Međutim Peri je istaknuo upitnost njegovog uspjeha, ističući da palestinski narod nikada ne bi dozvolio bilo kojem vodstvu da pristane na takav prijedlog.

Uprkos negiranju Kaira i Ramalle da takav prijedlog postoji, politički dopisnik Izraelskog radija, Il’il Šahar je potvrdio vijest navodeći da su izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov kabinet u potpunosti informisani o egipatskom prijedlogu.

Tokom jutarnjeg programa ‘Dobro jutro Izraelu”, koji je emitiran u utorak ujutro, Šahar je istakao da šutnja Netanyahuovog kabineta dokazuje da je Izrael svjestan egipatske ponude, dodajući da je prijedlog kreiran zajedničkim snagama SAD-a, Izraela i Egipta.

IslamBosna.ba