IslamBosna.ba– Glasnogovornik izraelske vojske se pojavio u snimku koristeći saudijske fetve kao opravdanje zašto Palestinci ne bi trebali učestvovati u demonstracijama protiv okupacije.

“Saudijski učenjak, šejh Salih el-Fevzan, je propisao zabranu demonstracija i protesta, kazavši kako takvo ponašanje nema nikakve veze s moralom muslimana i da je to karakteristika nevjernika i osjećaja anarhije i haosa koje islam ne toleriše”, kazao je Avichay Adraee.

“Šejh Ibn Usejmin je izjavio da su protesti i nasilne demonstracije zlo, jer vode haosu”.

On je pretpostavio da bi demonstracije mogle biti ‘destruktivne’ i kazao je da bi učešće žena problematično pozivajući se na Kur’an. On je naveo ajet 195 iz sure el-Bekara ” i sami sebe u propast ne dovodite” navodeći da je prikladan za ova dešavanja.

Upozorenje Adraee je došlo uoči petka, 27. marta, kada su u Pojasu Gazze zakazane demonstracije u znak obilježavanja “Dana zemlje“, koji predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji.  U petak je 17 osoba ubijeno, a više stotina je ranjeno, kada su okupacione snage pucale na Palestince koji su se okupili na demonstracijama u znak odbijanja višedecenijske okupacije.

Prema podacima UN, oko 1,3 miliona od 1,9 miliona stanovnika Gazze su izbjeglice i njihovi potomci, a većina danas živih Palestinaca rođena je nakon 1948. Oni, ipak, nemaju nikakvih opipljivih veza sa svojim naslijeđem, osim priča koje su im prenijeli njihovi stari. Najznačajniji gradovi Palestine sada su okupirani.

IslamBosna.ba