IslamBosna.ba– Hiljade izraelskih kopnenih jedinica sprovelo je velike vojne vježbe na okupiranoj Golanskoj visoravni kao pripremu za rat u Pojasu Gazze, prenosi izraelski list Yedioth Ahronoth.
Na internet stranici lista je navedeno da je vježba počela ranije ove sedmice i da se jučer završila, a da su vojnici iz jedinica 50, 931 i 932, kao i mobilne jedinice okupacione vojske učestvovale u vojnoj vježbi. Prema izraelskoj stranici, vojska je dokumentovala obuku pomoću kamera montiranih na šljemovima i avionima.

Tokom vježbi, jedinice su simulirale kopnenu invaziju na Pojas Gazze, koja bi predstavlja najveću od napada Izraela 2014. godine.
Nahal brigada, čije snage su učestvovale u prethodnom napadu na Gazzu i kopnenom upadu na Bejt Hanun i Bejt Lahiju, su također učestvovale u vježbi.
Prema Ahronothu, vojska je simulirala razne borbene scenarije i kopnene borbe tokom vježbi, uključujući ‘okupaciju čitavog stambenog naselja’ i ‘čišćenje višespratnih zgrada’.

Vježbe su također uključivale borbe u naseljenim mjestima, sličnim onima u Pojasu Gazze. Ove vježbe su održane u novom naselju Harish, koje je izgrađeno u srcu Wadi Ara na palestinskoj zemlji. Tokom vježbi vojnici su pješačili do osam kilometara noseći vojnu opremu.
List dodaje da je izraelska vojska također počela eksperimentisati Hammerima na daljinsko navođenje.

IslamBosna.ba