IslamBosna.ba- Izrael je uhapsio deset pripadnika šire porodice palestinske tinejdžerke koja se širom svijeta smatra herojem tokom opsežne racije u okupiranom palestinskom selu Nebi’ Salihu.

Selo Nebi Salih, nalazi se sjeverozapadno od okupiranog Remallaha je meta izraelskih intenziviranih racija i operacija hapšenja otkako je šesnaestogodišnja  ‘Ahed Temimi uhapšena nakon suprotstavljanja izraelskim vojnicima.

Palestinski izvori sigurnosti navode da su okupacione snage u ranim jutarnjim satima upale u selo i sprovele raciju hapseći deset članova porodice Temimi, uglavnom maloljetnika, prenosi novinska agencija WAFA.

Među uhapšenim je i Muhammed Temimi (15) koji se još nije oporavio nakon što su ga okupacione snage u decembru prošle godine ranile u glavu. Muhammed očekuje još jednu operaciju u martu. Muhammedov brat Temim (17) je također uhapšen.

Pet drugih tinejdžera u dobi od 14 do 19 godina je također uhapšeno, dok ostali imaju od 21 do 29 godina.

‘Ahed Temimi je snimljena u decembru 2017. godine kako ispred porodične kuće gura, udara i šamara izraelske vojnike, koji na to nisu reagovali.

Njen otac je kazao da je djevojka bila uzrujana nakon što je njen petnaestogodišnji rođak upucan u glavu gumenim metkom.

Snimak prikazuje kako ‘Ahed zajedno s rodicom Nur prilazi dvojici izraelskih vojnika i govori im da odu prije nego što ih je počela udarati.

Jako naoružani vojnici nisu reagovali na očiti pokušaj da se provociraju, a ne da im se nanese ozbiljna povreda.

Vojnici su se povukli nakon što se uključila Neriman, ‘Ahedina majka.

Incident se dogodio tokom višednevnih sukoba na Zapadnoj obali protiv kontroverzne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Kuds kao glavni grad Izraela.

Nakon objavljivanja snimka ‘Ahed je postala palestinska heroina. U Izraelu, snimak je potakao raspravu o odbijanju vojnika da djeluju.

IslamBosna.ba