IslamBosna.ba– Izraelske vlasti dozvolile su članovima Knesseta (parlamenta) da ulaze u kompleks Mesdžidu-l-Akse u Istočnom Jerusalemu, prenijeli su u nedjelju izraelski mediji.

Prema Kanalu 7, premijer Izraela, Benjamin Netanyahu je privremeno dozvolio članovima Knesseta da uđu u kompleks do sljedeće nedjelje.

U oktobru 2015., Netanyahu je zabranio zakonodavcima da ulaze u kompleks Mesdžidu-l-Akse u nastojanju da smiri nasilje koje je izbilo na okupiranoj Zapadnoj obali uslijed upada jevrejskih doseljenika u kompleks.

U martu, izraelski mediji su prenijeli da je Netanyahu odlučio da dozvoli kabinetu ministara i zakonodavcima ulazak u kompleks nakon završetka mjeseca ramazana, koji se završio prošle sedmice.

Za muslimane, Mesdžidu-l-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto. Jevreji, sa svoje strane, prema području se odnose kao Hramu na Gori, tvrdeći da su u drevnim vremenima na ovom području nalazila dva jevrejska hrama.
Pojedine ekstremne jevrejske grupe su pozvale na rušenje Mesdžidu-l-Akse kako bi se na njenom mjestu izgradio jevrejski hram.
U septembru 2000. godine, posjeta Arona Šarona kompleksu je pokrenula Drugu intifadu u kojoj su stradale na hiljade osoba.a
Izrael je okupirao Istočni Jerusalem, u kojem se nalazi Mesdžidu-l-Aksa 18657. godine tokom bliskoistočnog rata. Kasnije, 1980., aneksirala je cijeli grada, jednostrano tvrdeći da je to glavni grad samoproklamovane jevrejske države.

Proteklih mjeseci u pomenutom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih naseljenika koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije.

Mesdžidu-l-Aksa je naziv za cijelo sveto područje ili el-Harem eš-Šerif, uključujući i Kupolu na stijeni/Kubetul Sahru. Ovaj dio grada prostire se na 140 dunuma ili 15 posto starog gradskog područja, što je oko 1 km2.

IslamBosna.ba