Sderot, izraelski grad na koji Hamas „sliva rakete“ je odskočna daska u izraelskim pokušajima da opravda krvoproliće nad narodom Gaze.

Koriste ga do odvratnih mjera kako bi isprali mozgove medijima i vlastitom narodu. Proračunato broje i emituju broj povremenih Kassam raketa domaće izrade koje stižu u Izrael, a nikada ne priznajui ogroman broj projektila, bombi i granata koje izraelska savremeno opremljena vojska ispaljuje na područje Gaze sa višestruko smrtonosnijim učinkom.

Simpatizeri Izraela – zar još uvijek postoji iko ko želi biti povezan sa takvim strašnim zločinima? – bili bi zapanjeni kada bi znali da Sderot uopće ne treba da bude tamo gdje se nalazi. Izgrađen je na teritoriji palestinskog sela koje se zove Nedžd, koje su jevrejski teroristi etnički očistili u maju 1948. godine, prije nego što je Izrael proglašen državom i prije nego što je bilo koja arapska vojska ušla u Palestinu. Više od 600 stanovnika sela izbjeglo je u strahu za vlastiti život. Britanija je bila posmatrač kao mandatarska vlada, dok su teroristi činili ovaj i mnoge druge zločine.

Palestinski arapi su posjedovali više od 90% zemljišta u Nedždu. Prema Rezoluciji UN-a 194 i Općoj Deklaraciji o ljudskim pravima, oni imaju pravo da se vrate kući.

Ali, kao što smo se i navikli da očekujemo, Izrael odbija da prizna prava drugih i ne dozvoljava im povratak. Čemu bi se taj narod i vratio?

82 kuće su uništene buldožerima. Nedžd je jedno od 418 palestinskih sela i gradova koje su cionisti etnički očištili i izbrisali sa mape. Njihovi stanovnici su postali izbjeglice u Gazi i njihove porodice vjerovatno još uvijek žive tamo u kampovima. Slatka ironija je da su neki od njih vjerovatno oni koji pomažu u ispaljivanju raketa; pa, zar ne biste i vi?

Prije nekoliko mjeseci kada je Barack Obama posjetio Sderot (nije imao smjelosti da posjeti i Gazu), ponovio je već istrošenu mantru o pravu Izraela da zaštiti svoje stanovništvo od raketnih napada.

Da neko ispaljuje rakete na moju kuću gdje moje dvije kćerke spavaju noću, uradio bih sve da to zaustavim i za očekivati je da Izrael učini istu stvar.

Dobro si to rekao, Obama. Ali vjerovatno ne bi bio tako arogantan da živiš na zemlji koju si oteo od svojih susjeda prijeteći im smrću.

Pronađi sebi nove savjetnike, Obama, one koji dovoljno znaju da te mogu informisati o činjenicama o Sderotu i o položaju Palestinaca. Oslanjajući se na izraelske propagandne laži samo ćeš izgledati kao još jedna nepromišljena cionistička igračka.

Dok se klanje otima kontroli, kakve bisere mudrosti dobijamo od EU?

Glasnogovornik Češke koja trenutno predsjedava Evropskom unijom brani Izrael, govoreći: Shvatamo ovaj korak kao odrambenu, ne napadačku, akciju. Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, koji trenutno predvodi EU delegaciju u regiji, izjavio je da Izrael ima pravo da brani sebe, citirajući očigledno izraelsku propagandu i zaboravljajući da Palestinci imaju jednako pravo na samoodbranu. Shvatimo jednu stvar: Hamas je uveliko povećao broj raketa koje ispaljuje na Izrael od kako se završio prekid vatre 19. decembra.

Ovaj vjerni saveznik Washingtona ne razumije ništa, kao što je pokazao rekavši da je Hamas sam sebe isključio iz ozbiljne političke debate svojim raketnim napadima na Izrael.

Zašto sam ja od rijetkih koji pokazuju razumijevanje prema Izraelu? … Uživam u luksuzu kazivanja istine – izjavio je Schwarzenberg. To bi bilo bolno smiješno da neznanje na tako visokom nivou nije tako opasno! Takvim glupim riječima zaslužio je da mu dopužu sa hvalospjevima niko drugi do Američki jevrejski odbor. Ovako su ga pohvalili:


Poštovani ministre Schwarzenberg,


„U ime Američkog jevrejskog odbora, obraćamo Vam se kako bismo Vam se zahvalili na Vašem nepokolebljivom javnom priznavanju prava Izraela na samoodbranu protiv neprestanih raketnih i minobacačkih napada iz Gaze koju kontrolira Hamas.Vaši nedavni komentari su još jednom pokazali hrabrost i moralnu čistotu Vaše podrške slijeđenju demokratije, Izraelu, suočenim sa nesmanjenim terorističkim prijetnjama. Pozdravljamo Vaše principijelno vodstvo i Vaše zalaganje da, shodno Vašim riječima, „kažete istinu“. Nastavit ćemo da se oslanjamo na vašu principijelnost i zalaganje dok Češka Republika predsjedava Evropskom unijom…..“

S poštovanjem,

Richard J. Sideman

David A. Harris


30.decembar 2008. godine

 

To je ono što se dešava kada jaku silu poput EU “predvodi” nitkov u momentima krize. ’40-tih godina Česi su snabdijevali jevrejske teroriste oružjem koje su ovi upotrebljavali protiv Britanaca. Kako se usuđuješ, Schwarzenbergu, da nas Britance učiniš saučesnicima izraelskih zločina? Ukaljaj sebe ukoliko želiš, ali NEMOJ KALJATI NAS!

Sarkozy iz Francuske je rekao libanskoj štampi da Hamas „snosi glavnu odgovornost za patnju Palestinaca u Gazi, jer je odlučio da prekrši prekid vatre i počeo ponovo ispaljivati rakete na Izrael.“ Još jedan koji nije uradi domaću zadaću prije nego što otvori usta.

A gdje je Blair, naše čudo od mirnodopskog izaslanika, u svemu tome? Još uvijek pokušava da smogne hrabrosti kako bi otišao da vidi Hamas. On kaže: Činimo sve što je u našoj moći da privedemo kraju situaciju velike patnje i gubitaka. Poznato mi je da će u sljedećih nekoliko dana biti preduzeti intenzivni diplomatski napori. Povećat ćemo naše napore da se iznađe rješenje za postojeću situaciju.

Zašto intenzivni napori nisu uloženi i ranije? Koliko ljudi mora umrijeti ili biti osakaćeno prije nego vi učinite išta? Slušaj, Toni, ako Izraelci ne budu slušali, reci im lijepim jasnim glasom: „Prekid vatre odmah ili recite zbogom ekonomskoj i tehnološkoj saradnji.“ Ukoliko se još budu pravili gluhi, možeš dodati: “Recite zbogom vašoj ambasadi u Londonu.  Vi luđaci nećete povući i nas Britance sa vama na dno.“

U međuvremenu, Livni je ponovila stav svoje zemlje da Izrael ne cilja na palestinski narod, nego na Hamas: „Ovo je rat protiv terora… mi nemamo ništa protiv Palestinaca.“ Odlično. Zašto se, onda, vaša ilegalna okupacija nastavlja? Zašto još patite taj narod? Zašto koljete njihovu djecu? Zašto pretvarate u otpad njihovu infrastrukturu i javne institucije?

Na kraju, da citiram dr. Mahmuda El-Zahara, jednog od suosnivača Hamasa. On je upozorio: Oni (Izraelci) su dali legitimnost ubijanju vlastite djece ubijajući palestinsku djecu. Oni su dali legitimnost rušenju vlastitih sinagoga i škola gađajući naše džamije i škole.

El-Zahar itekako zna šta znači očinska žalost. Nekoliko puta su ga pokušali ubiti. Ubijena su njegova dva sina, a kćerka ranjena tokom izraelskih napada.

Napisao: Stuart Littlewood iz Londona je autor knjige Radio Slobodna Palestina, koja govori o položaju Palestine pod okupacijom.
Izvor: PalestineChronicle.com
Prijevod: IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *