IslamBosna.ba – Jedan visoki iranski svećenik, blizak vrhovnom iranskom vođi Aliju Hamneiju, optužio je dva ključna faktora koji remete pojavu Mehdija i uzrokuju odgađanje njegovog pojavljivanja, čime bi, po šiijskom vjerovanju, bili riješeni svi njihovi problemi i uništeni svi njihovi neprijatelji.

Istaknuti iranski svećenik Ali Seidi, predstavnik Alija Hamneija u Revolucionarnoj gardi, saopćio je da Amerika spriječava pojavu Mehdija.

Na sastanku sa generalima Revolucionarne garde, Seidi je istakao da je “islamska revolucija pripremila teren za pojavu imama Mehdija, a mi danas stojimo na pragu tog velikog događaja.”

Na zvaničnom sajtu iranske Revolucionarne garde objavljen je proglas ovog svećenika, a u njemu se još kaže da je ovo “posljednja faza u dočeku Mehdija.”

On je dodao da postoje dva glavna razloga koji odlažu pojavu Mehdija, prvi jeste Amerika a drugi je unutarnji, odnosno liberali i sekularisti, koje nije lahko otkriti jer se, prema njegovim riječima, prikrivaju.

Ranije je iranska državna televizija optužila Saudjsku Arabiju da želi izvršiti atentat na Mehdija onog trenutka kada se pojavi i da su za to zaduženi snajperisti koji su raspoređeni na tornjevima oko Kabe. Oni su pozvali da se spriječi ovakav plan saudijskih vlasti.