IslamBosna.ba- Varnice između Saudijske Arabije i Irana i dalje ne prestaju. Iran je u četvrtak upozorio Saudijsku Arabiju, koja izvodi pomorske vježbe u strateški važnom tjesnacu Hurmuz.

U saopćenju Iranske revolucionarne garde, navodi se da “Revoluciona garda ove manevre smatra provokacijom i pojavom koja destabiliše stanje u Perzijskom zaljevu.” Također se ističe da iranske snage neće dozvoliti da se niti jedno od plovila, koje učestvuje u ovim manevrima uđe u teritorijalne vode Irana, pa čak ni da se približi teritorijalnim vodama ove zemlje.

Također se u saopćenju Garde navodi da će “Garda brzo i adekvatno reagovati na svaki pokušaj kršenja mira u tjesnacu Hurmuz i Omanskom moru.”

Saudijska Arabija je prije nekoliko dana započela vojne pomorske manevre u zaljevu Hurmuz, najznačajnijem koridoru za prolazak naftnih tankera, koji odvode naftu iz regiona.

Saudijski admiral Madžid b. Huza’a el-Kahtani saopćio je da je ovo najveća vojna vježba saudijske istočne flote, koja obuhvata aktivnosti u Arapskom zaljevu, tijesnacu Hurmuz i Omanskom moru.

Iran i Saudijska Arabija nalaze se na različitim stranima ovog morskog prolaza, a Iran je u više navrata, u toku sukoba sa svojim rivalima, zatvarao ovaj prolaz za saobraćaj.

IslamBosna.ba