To je propisana kazna u Iraku za pokušaj ubojstva predsjednika, a za to bi ga djelo iračko tužiteljstvo moglo optužiti. On se pojavio pred istražnim sucem i priznao djelo koje je izvršio.

Američki predsjednik George W. Bush u intervjuu CNN-u komentirao je gađanje cipelama rekavši da nije imao previše vremena da napravi bilo što, već je mogao samo čučnuti i izbjegavati nalete letećih cipela.

"To je jedan od najbizarnijih trenutaka u mojem predsjedničkom stažu. Pripremao sam se da odgovorim na pitanje slobodnih novinara u demokratskom Iraku, a onda je taj tip ustao i bacao svoje cipele. Bio je to bizaran, ali zanimljiv način na koji se jedna osoba može izraziti", rekao je američki šef države. „Nisam ljutit na sistem. Vjerujem da se slobodno društvo razvija, a slobodno društvo je nužno radi naše osobne sigurnosti i mira."

New TV (NTV), libanonska televizija, javno je ponudila posao novinaru koji je uhićen nakon što je gađao američkog predsjednika Busha cipelama, rekla je djelatnica Fadia Bazzi. Ponuda je izrečena u dnevniku, a irački novinar će biti plaćen od trenutka kada je bacio svoju prvu cipelu, rekla je Bazzi.

Novinar bi mogao provesti i nekoliko mjeseci prije mogućeg suđenja. On bi tako dugo mogao biti u pritvoru zbog komplicirane pravne procedure u Iraku. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino rekla je kako predsjednik Bush vjeruje iračkom pravnom sistemu da će izreći prikladnu kaznu za napad. "Predsjednik nije ljut zbog incidenta", kazala je Perino.

Izvor: svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *