IslamBosna.ba – Većina žrtava i izbjeglica živjeli su na lijevoj obali grada, koji se nalazi pod kontrolom kurdskih milicija ( bliskih saradnika Amerikanaca) i to je predominantno kurdska gradska oblast.

Ne postoje indicije da je  „Al Qaida Iraka“ umješana u protjerivanja kršćana u Mosulu, gradu na sjeveru Iraka, stoji u izjavi jednog dužnosnika iračkog MUP-a.

Ali glasnogovornik MUP-a Abdulkarim Khalaf nije rekao ko stoji iza zadnjeg vala antikršćanskog nasilja u gradu, tradicionalnom centru kršćanstva u Iraku.

Međutim Khalaf je otvoreno izjavio:“ Mislim da Al Qaida ne stoji iza napada na kršćane u Mosulu.“

Više od 1300 kršćanskih familija je napustilo grad,a više od 13 kršćana je ubijeno u zadnje dvije sedmice.

Većina žrtava i izbjeglica živjela su na lijevoj obali grada, koji se nalazi pod kontrolom kurdskih milicija ( bliskih saradnika Amerikanaca) i to je predominantno kurdska gradska oblast.

Većina kršćana se preselila na desnu obalu Tigrisa, naseljeni Arapima, i kažu da će tamo da ostanu. Antikršćansko nasilje je prisutno u oblastima gdje kurdske milicije imaju puni kontrolu. Stanovnici grada kažu da je nedavno postavljen eksplozivni paket na ulazu u drevnu crkvu u arapskoj četvrti, koji je nanio manju materijalnu štetu. Iračke grupe Pokreta otpora, uključujući i Al Qaidu, dale su izjavu da ne stoje iza ovih napada.

 

Azzaman/ Uruk.net/ Islambosna

Leave a Reply

*

captcha *