IslamBosna.ba– Uprkos svim nabrojanim problemima i izazovima koji su stajali pred Musa b. Nusajrom, on se nije predavao niti gubio nadu u osvajanje Andalusa. Bio je uporan osvojiti ga i riješiti sve izazove s kojima se susretao. Krenuo ih je postepeno rješavati.

Godine 706. ili 707., je osnovao luku i brodogradilište sa namjerom da proizvede veliki broj brodova za osvajanje Andalusa (el-Mekarri; 1/657). Kako bi osigurao veći broj vojnika, ali i situaciju na sjeveru Afrike, on je počeo podučavati Berbere, narod koji je prihvatio islam, vjeri i vjerskim propisima. Za njih je organizirao posebne kurseve i tečajeve na kojima su podučavani propisima vjere. Tek onda kada je uvidio da su shvatili i istinski prihvatili vjeru, počeo se na njih oslanjati i uvoditi ih u svoju vojsku. Ovo je jedinstven primjer u historiji, i, odgovorno možemo kazati, da je to uspjeh koji su postigli jedino muslimani u cjelokupnoj historiji. Nikada prije se nije desilo da porobljeni narod prihvati i iskreno slijedi vjeru svojih porobljivača ali i uzme aktivno učešće u daljim osvajanjima. Identičan je slučaj i sa brojnim drugim narodima koji su potpali pod islamsku vlast. Znamo da su i odredi janjičara, najelitniji odredi osmanske vojske, bili sastavljeni od stranaca koji su podučeni islamu. S druge strane, Mongoli su 1258. godine zauzeli i opustošili Bagdad, ubili abasijskog halifu, ali nisu uspjeli odvratiti muslimane od njihove vjere. Također, Francuska je 130 godina držala Alžir pod okupacijom, ali stanovnici Alžira su svo vrijeme ostali doslijedni svojoj vjeri dajući preko milion šehida u borbi protiv okupatora. Isti slučaj je i sa Libijom, kojom su vladali Italijani. Musa b. Nusajr je za nepunih pet godina od Berbera, koji su se odupirali njegovim osvajanjima sjevera Afrike proizveo okosnicu svoje vojske i najpouzdanije vojnike. Naredni korak koji je u tom smjeru uradio, bio je i imenovanje jednog vojnika, iz plemena Berbera za vojskovođu odreda koji je trebao osvojiti Andaluziju. Bio je to Tarik b. Zijad (670-720). Tarik b. Zijad je bio oličenje bogobojaznosti, skromnosti, hrabrosti, želje za borbom na Allahovom putu. To što nije bio Arap, već Berber, član pokorenog naroda, nije nimalo smetalo Musa b. Nusajru. Mi ćemo kasnije navesti kratku biografiju ovog vojskovođe. Ranije smo spomenuli da je veliku opasnost za muslimane predstavljala vojska Balijarskih ostrva. Musa b. Nusajr je, prije samog pohoda na Andalus, osvojio ova ostrva i pripojio ih muslimanskoj teritoriji, riješivši tako i ovaj problem. (es-Serdžani; 38)

Pred Musa b. Nusajrom su ostala samo dva problema koja je trebao riješiti. Prvi je bio luka Ceuta, o kojoj smo već govorili, dobro utvrđeni grad koji nije bilo nimalo lahko osvojiti i nepoznavanje terena u unutrašnjosti Andalusa. Kao što je i kazano, Ceutom je upravljao grof Julijan, koji nije bio u najboljim odnosima sa Roderikom, španskim kraljem, obzirom da je on preuzeo vlast nasilnim putem od svog prethodnika s kojima je Julijan bio u dobrim odnosima. Neki historičari navode da je Julijan bio pun mržnje prema Roderiku i zbog toga što je ovaj potonji silovao njegovu kćerku i tada se on zakleo da će mu se osvetiti zbog toga. Još jedan faktor koji je uticao na neočekivanu Julijanovu odluku, bio je i sve značajnija ekspanzija muslimana. Zbog toga je grof Ceute poslao je izaslanika Tariku u kojem mu je ponudio dvije usluge: predati Ceutu bez borbe i pružiti osnovne podatke o geo-strateškim osobenostima Andalusa, upravo ono što je muslimanima bilo potrebno. Za uzvrat je tražio da Vitzinim sinovima, sinovima kralja kojeg je Roderik svrgao, muslimani vrate njihove posjede (el-Mekkarri; 258/1).

Na taj način, Musa b. Nusajr je uspio riješiti sve izazove koji su stajali između njega i Andalusa. Došlo je vrijeme da se i ovaj komad zemlje pripoji velikom islamskom carstvu.

Prvi muslimanski odred na teritoriji Andalusa

Nakon što je zatražio i dobio dozvolu halife el-Velida, Musa b. Nusajr je pripremio i prvi odred koji je, kao izvidnica trebao stupiti na teritoriju Andalusa. Pripremljen je odred od pet stotina boraca i na njegovo čelo je imenovan Tarif b. Malik, također pripadnik berberskog plemena.

Kako el-Mekkari, u svome djeli Nefhu-t-tajjib navodi, Tarif je sa odredom od pet stotina vojnika, od čega je četiri stotine pješadinaca i stotinu konjanika, na četiri lađe, 710., godine, u mjesecu ramazanu prešao u Andalus. Neki historijski izvori navode da je imao i par sukoba u kojima je pobijedio i zaplijenio veliki ratni plijen.

Ali, njegova uloga nije bila osvajati Andalus, već biti izvidnica vojsci koja je nakon njega trebala ući na kopno Evrope. Nakon što je izvidio situaciju i okolnosti na Pirinejskom poluotoku, Tarif se vratio i raportirao Musa b. Nusajru. Naredna godina protekla je u pripremama za ovaj veliki pohod. Musa b. Nusajr je opremio vojsku od sedam hiljada vojnika, većinom Berbera, i za vođu odredio Tarika b. Zijada (Mu’nis; 66). Ovo je značilo početak osvajanja Andalusa.

Nastavlja se ….

IslamBosna.ba

Historijski put u Andalus – od osvajanja do pada

Musa b. Nusajr, osvajač i sin osvajača