IslamBosna.ba– Predsjednik Hamasovog Politbiroa, Ismail Henijje je kazao u srijedu da odluka američkog predsjednika da premjesti američku ambasadu u Kuds označava ‘početak ere strašnih transformacija’ ne samo na palestinskom nivou, već i na regionalnom.

Govoreći za El-Džeziru, Hanijje je ovu odluku opisao kao ‘flagrantnu agresiju’ i ‘neproračunat rizik koji nema granica’.

On je istakao da je kontaktirao predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa, pored nekoliko arapskih i muslimanskih lidera kako bi razgovarali o ovoj opasnoj odluci koja, dodao je, znači zvaničnu objavu kraja tzv. ‘mirovnog procesa’.

Lider Hamasa je istakao tokom intervjua da Palestinci neće dozvoliti da američka odluka prođe bez osporavanja, pozivajući arapske zemlje da obustave svoje unutrašnje sukobe i mobilišu energiju u odbranu Kudsa koji bi trebao da bude njihov centralni problem.

On je kazao da je Hamas shvatio prirodu opasnosti koju je izazvalo palestinsko pitanje, pa su odlučili da sklope sporazum o pomirenju i pokrenuli su niz inicijativa iz svoje zabrinutosti za budućnost palestinskog pitanja i naroda.

Henijje je zaključio svoj govor potvrđujući da ne postoji država koja se zove Izrael i da je Kuds vječni glavni grad države Palestine.

Na poziv Hamasa na sjeveru Pojasa Gazze održavaju su protesti na kojima okupljeni nose zastave Palestine kao i transparente u znak podrške Kudsu.

Na stotine demonstranata su osudili Trumpovu odluku o priznavanju Kudsa kao glavnog grada Izraela i premještanju ambasade SAD iz Tel Aviva.

Muhammed Ebu Asker, predstavnik Hamasa, istakao je da će Kuds i dalje ostati muslimanski grad.

“Koliko god okupacija traje, Kuds će uvijek biti muslimanski”, rekao je Asker pozivajući sve muslimane da pruže podršku Palestincima i Kudsu.

“Pitanje Kudsa je važnije od pitanja Palestine, jer je to islamsko pitanje”, kazao je predstavnik Hamasa.

IslamBosna.ba