IslamBosna.ba- Saudijska Arabija djeci ubijenog novinara Džemala Hadžugdžija plaća ‘krvarinu’ kao takozvanu ‘nadoknadu’ za ubistvo njihovog oca u oktobru prošle godine.

Iako niko od Hašugdžijeve djece, dva sina i dvije kćerke, nije javno kritikovao saudijski režim nakon ubistva njihovog oca, Kraljevina pokušava da zadrži njegovu djecu da ubuduće ne govore tako što im daje ‘kuće od milione dolara’ i ‘petocifrene mjesečne iznose’, prenosi The Washington Post.

The Washington Post navodi da će možda čak i veći iznosi ‘krvarine’ biti ponuđeni braći i sestrama u narednim mjesecima.

Pregovori o daljim isplatama, vjerovano sa Salahom Hašugdžijem, koji se smatra glavnim pregovaračem porodice, vjerovatno će se dogoditi nakon suđenja osumnjičenim za Hašugdžijevo ubistvo.

Smatra se da su de facto vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Muhammed bin Selman kao i trenutni saudijski ambasador u SAD-u, Halid bin Selman, glavni pregovarači režima.

Pet od 11 osumnjičenih bi se moglo suočiti sa smrtnom kaznom zbog ubistva.

Desna ruka prijestolonasljednika Saud el-Katani je također bio dio tima koji je ubio Hašugdžija, ali vlasti Saudijske Arabije ga nisu uhapsile.

On je smijenjen sa svog položaja ubrzo nakon ubistva, ali prijestolonasljednik, navodno, i dalje prima savjete od njega.

Saudijske vlasti nisu otkrile identitet uhapšenih, što još više dovodi u sumnju da li će oni koji su umiješani u ubistvo ikada biti izvedeni pred lice pravde.

Umjesto toga, veća je vjerovatnoća da će Hašugdžijevog porodici biti ponuđena ‘nagodba’, navode izvori.

Takav sporazum bi mogao zatvoriti slučaj shodno saudijskom zakonu bez da se oni uključeni u ubistvo, poput prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana, suoče sa pravdom.

Vjeruje se da su operativci poslati iz Rijada u Istanbul da ubiju i raskomadaju saudijskog novinara, kolumnistu Washington Posta koji je u vrijeme ubistva živio u SAD-u.

Hašugdži se već ranije nije odazvao pozivima iz Rijada da se vrati u Saudijsku Arabiju strahujući od najgoreg, ali dokumentacija koja mu je bila potrebna za vjenčanje zahtijevala je posjetu saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Njegovo tijelo nakon ubistva nikada nije još pronađeno, ali turski istražitelji navode da je tim koji je bio u saudijskom konzulatu je spalio njegov leš ispred rezidencije saudijskog konzula.

Nakon ubistva, nijedno od njegove djece nije kritikovalo Kraljevinu uprkos žestokim reakcijama na koje je ubistvo naišlo u svijetu.

Kralj Selman je kasnije odobrio ‘dodjelu vila i mjesečne isplate od 10 hiljada dolara ili više svakome od braće i sestre” kako bi ‘ispravio pogrešno’ i priznao ‘veliku nepravdu’ zbog ubistva, naveo je bivši dužnosnik Saudijske Arabije.

“Takva podrška je dio naših običaja i kulture”, kazao je dužnosnik za Washington Post.

“Nema veze ni sa čim drugim”, tvrdi on odbacujući navode da su isplate dio ‘krvarine’ koja se koristi da se ušutka porodica. Drugi se ne slažu.

“Isplate su kako bi se kontrolisali i kupila njihova šutnja”, kazao je neimenovani izvor upoznat sa situacijom za El-Arab el-Džedid.

“Uhapšeni muškarci neće biti ubijeni”, dodao je izvor, objašnjavajući da bi to bila neodrživa pozicija za Kraljevinu koja bi ‘ozbiljno utjecala na drugo osoblje’ koje radi za prijestolonasljednika.

Dok Nur, Razan i Abdullah žive u SAD-u i navodno planiraju prodati kuće koje su dobili, njihov najstariji brat Salah živi u kući od 4 miliona dolara u Džiddi koja mu je data kao dio prvobitnog dogovora sa saudijskim vlastima.

Salah je fotografisan kako se rukuje sa Muhammedom bin Selmanom samo nekoliko sedmica nakon ubistva njegovog oca, a mnogi za susret navode da je bio pod prisilom.

Iako je braći i sestrama prvobitno zabranjeno da napuštaju Saudijsku Arabiju nakon očevog ubistva, kasnije im je dozvoljeno da napuste zemlju i vrate se u SAD. Sve četvero imaju državljanstva i Saudijske Arabije i SAD-a.

Međutim, Salah je ostao u Kraljevini, čime se može objasniti šutnja njegovog brata i sestara u vezi ubistva.

Prošle godine Nur i Razan su izjavile za Washington Post prošle godine da njihov otac nije bio disident.

Salah nije komentarisao isplate kada su ga u ponedjeljak o tome pitali novinari Washington Posta.

IslamBosna.ba