IslamBosna.ba- Palestinski pokret otpora Hamas je u srijedu potvrdio da su sve opcije otvorene kako bi osporili odluku Donalda Trumpa o Kudsu kao glavnom gradu Izraela i premještanju američke ambasade iz Tel Aviva.

Vođa Hamasa, Ismail Ridvan je kazao tokom demonstracija u Gazzi da Trumpova odluka predstavlja očigledno zanemarivanje osjećaja Arapa i muslimana, naglašavajući da ovaj potez nikada neće promijeniti činjenicu da je Kuds vječni glavni grad Palestine.

Na hiljade Paletinaca, uključujući i predsjednika Hamasovog Politbiroa, Ismaila Henijju protestvovalo je u srijedu večer na masovnim protestima koje je organizovao Hamas u Gazzi.

Ridvan je pozvao arapske vlade da protjeraju američke i izraelske ambasdore iz svojih zemalja i prekinu ekonomske i političke odnose sa američkom administracijom.

On je zatražio od Arapske lige i Organizacije islamske saradnje da održe hitne sastanke kako bi podržali palestinski narod u Kudsu i preduzeli praktične korake protiv odluke, pohvalivši turskog predsjednika, Redžepa Tajjipa Erdoana, zbog njegovog snažnog stava protiv američkog poteza.

Ešref Zajed,  zvaničnik Hamasa, je na protestima u Gazzi naglasio potrebu da se postigne nacionalno jedinstvo i pozvao je Palestinsku samoupravu u Remalli da okonča sigurnosnu saradnju sa izraelskom okupacijom.

Vođa Hamasa, Jusuf Ferahat, je kazao da Trumpova odluka osporava međunarodno pravo koje Kuds smatra okupiranim gradom, pozivajući arapske narode da pokažu svoj protest bojkotujući američke i izraelske proizvode.

“Trebali bismo pozvati i raditi na pokretanju intifade kako bi se suočili sa cionistima”, kazao je Ismail Henjje u svome obraćanju okupljenima.

On je dodao da će palestinski ustanak protiv američkog poteza početi u petak.

“Potvrđujemo da je Kuds ujedinjen, nije niti istočni niti zapadni, i zauvijek će ostati glavni grad Palestine, cijele Palestine”, kazao je vođa Hamasa.

U međuvremenu, izraelska okupaciona vojska je pojačala vojno prisustvo na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

IslamBosna.ba