IslamBosna.ba- Vojno krilo Hamasa, Brigade el-Kassam, u srijedu je objavilo da je prošlog mjeseca zarobilo izraelsku bespilotnu letjelicu i da je ponovo osposobilo.
Brigade el-Kassam navode da su 22. jula zarobile izraelski dron Skylark 1.
“Obavljene su sigurnosne provjere, a sistemi i tehnologije koje se nalaze na dronu su ispitane nakon čega je inženjerska jedinica obnovila dron i stavila ga u upotrebu Brigada el-Kassam”, navode iz Brigade.

“Neprijatelj mora znati da ga očekujemo u zasjedi i da ga možemo svakog dana iznenaditi novim dostignućima koje ne očekuju. Za ovo dostignuće zaslužna je grupa mladih, kreativnih umova. Ovo dostignuće je posvećeno palestinskoj omladini”.
Skylark 1 je dron razvijen od strane Elbit Systems i koriste ga artiljerijske jedinice izraelske vojske.

Skylark I je minijaturna bespilotna letjelica. Zamišljena je kao prijenosni sistem za nadzor i taktičko izviđanje. Letjelica se lansira rukom. Nosivost Skylarka je dovoljna da se njime prenosi CCD kamera za dnevno ili opcionalna FLIR kamera za noćno izviđanje. Tokom leta, letjelica svojoj prijenosnoj zemaljskoj stanici šalje video snimke u realnom vremenu. Pokreće ju elektro motor te može letjeti dva sata, dok joj maksimalni dolet iznosi 10 km. Slijetanje letjelice odvija se na posebno izrađenom zračnom jastuku

IslamBosna.ba