IslamBosna.ba- Viši dužnosnik Hamasa jučer je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izbroji svoje vojnike i prestane dovoditi u zabludu porodice nestalih, prenijela je novinska agencija Safa.
U saopćenju kojeg je emitovala TV El-Aksa stoji: “Netanyahu bi trebao pomnije provjeriti svoje vojnike. On bi trebao da prestane da dovodi u zabludu porodice nestalih vojnika”
Ranije, šef Hamasovog politbirao, Halid Miš’al je kazao da njegov pokret nikada neće sklopiti neki dogovor ili razmjenu sa izraelskom okupacijom osim ukoliko u potpunosti ne ispune prethodna obećanja.
Kao odgovor na pitanje da li Izrael prisiljava Hamas da im dadne informacije o vojnicima koje je njihovo vojno krilo zarobilo tokom prošlogodišnjeg izraelskog napada na Pojas, Miš’al je kazao: “Vaša braća su stručnjaci u pregovaranju. Ne brinite se za detalje”.

On je dodao da će njegov pokret udvostručiti napore da prisili okupaciju da oslobodi zatvorenike. “Hamas kao prioritet stavlja pitanje palestinskih zatvorenika”, kazao je on.
Član Hamasa, Halil el-Hajja je dodao: “Nećemo dati nikakvu informaciju po ovom pitanju (zarobljenih vojnika)… Brigade El-Kassam imaju mogućnost da oslobode sve zatvorenike”.
Na Dan palestinskih zarobljenika, koji je bio prošle sedmice, glasnogovornik Brigada el-Kassam, Ebu Ubejda, je obećao da će osloboditi sve palestinske zarobljenike koji se nalaze u izraelskim zatvorima.
Tokom prošlogodišnje izraelske ofanzive na Gazzu, Hamas je objavio da je zarobio jednog izraelskog vojnika u centralnoj Gazzi, međutim Izrael navodi je još jedan njihov vojnik nestao u Refahu, na jugu Pojasa Gazze.
Netanyahu od tada obećava da će vratiti vojnike.

IslamBosna.ba